Je kind gitaar leren spelen? De beste tips die elke ouder moet weten!

kind gitaar leren spelenWanneer je wilt beginnen met gitaar leren spelen kan dat best een grote uitdaging zijn, laat staan voor kinderen.

Als je kind graag gitaar wilt leren spelen, dan is het belangrijk om je kind zo goed mogelijk daarin te ondersteunen.

Je wilt natuurlijk dat het leerproces zo goed en efficiënt mogelijk verloopt. Alleen dan kan je kind op een goede en leuke manier gitaar leren spelen. Het zou zeer jammer als je kind snel zou stoppen met gitaar spelen omdat je kind te weinig motivatie heeft, of andere redenen.

Als eerst geef ik je paar voordelen waarom het goed is voor je kind om gitaar te spelen.

En natuurlijk geef ik je nog een paar goede tips om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij het gitaar leren spelen. Als je deze tips zal toepassen zal je merken dat je kind grote sprongen vooruit zal maken in een korte tijd.

Dus doe je voordeel met deze tips!

Voordelen om je kind gitaar te leren spelen

Goedkope hobby

Vroeger konden alleen rijke mensen gitaar leren spelen, maar er is heel veel veranderd.

Je kan namelijk nu voor een paar tientjes al een basis gitaar kopen. Je kan natuurlijk niet al teveel van een goedkope gitaar veel verwachten, maar als een beginnersgitaar is het prima geschikt.

Waar de meeste ouders het meest tegenop zien, zijn de kosten voor gitaarlessen. Vroeger kon je natuurlijk alleen les krijgen van een privé gitaarleraar, of op de muziekschool.

Dan was je je soms al van 100 tot 200 euro per maand aan gitaarlessen kwijt!

Maar die tijd is over. Dankzij het internet zijn er online gitaarcursussen beschikbaar. Dan betaal je eenmalig tussen de 40 en 70 euro, en heb je geen verder geen kosten meer.

Dat is toch een stukken goedkoper dan gitaarlessen volgen bij een privé gitaarleraar.

Het is daarom tegenwoordig goed mogelijk om gitaar te leren spelen, zonder al teveel kosten te hebben.

Leuke bezigheid

Als je kind zich verveelt dan is gitaar spelen gewoon een leuke bezigheid.  Dat is voor je kind voordelig, maar voor jou ook. Zo kan jij op je gemak andere taken uitvoeren, zonder dat je kind al je aandacht opeist.

Je kan hem of haar natuurlijk achter de televisie zetten, of een telefoon/tablet geven, maar gitaar spelen is natuurlijk veel leuker :).

Nog leuker is om samen muziek te maken, door bijvoorbeeld een gitaarliedje te gaan zingen. Als je zelf ook gitaar kan spelen kan je ook samen liedjes spelen.

Samen muziek maken versterkt namelijk de band met je kind, en je kan zelf ook nog je muzikale kennis vergroten.

Zo scoor je 2 vliegen in 1 klap!

Goede ontwikkeling van de hersenen

Als je kind gitaar leert spelen, zal je kind niet alleen muzikale vaardigheden gaan ontwikkelen.

Maar vaardigheden zoals luisteren, leesvaardigheid en emotionele intelligentie zullen ook beter ontwikkelen. Ook zal je kind talen makkelijker kunnen leren en begrijpen.

Als je kind dyslexie heeft, zal gitaar leren spelen enorm kunnen helpen bij de behandeling.

Ook zal tijdens het gitaar spelen je kind een betere concentratie ontwikkelen. Dit kan zeker ook helpen bij andere taken zoals huiswerk maken of lessen volgen op school.

Vanaf welke leeftijd gitaar leren spelen?

Als ouder zijnde is het natuurlijk handig om te weten wat de perfecte leeftijd is om te beginnen met gitaar leren spelen.

De perfecte leeftijd om te beginnen is heel moeilijk te zeggen. Maar je kan aanhouden dat je kind minimaal 5 jaar moet zijn om te beginnen.

Hou er wel rekening mee dat wanneer je kind op hele jonge leeftijd begint meer ondersteuning bij het gitaar spelen nodig heeft. Op latere leeftijd zal je kind juist meer zelfstandig willen oefenen.

Kinderen tussen de 5 en 8 jaar

Op deze leeftijd kan je kind lekker rommelen op de gitaar en ontdekken hoe een gitaar werkt. Je kind zal al wat akkoorden en noten kunnen leren, maar hij of zij zal niet snel zelf er naar gaan zoeken.

Het is dus belangrijk als ouder het initiatief te nemen en je kind veel te ondersteunen bij het leren van gitaar.

Kinderen tussen de 9 en 12 jaar

Kinderen met deze leeftijd zijn over het algemeen een stuk zelfstandiger. Je kan ze dus meer hun gang laten gaan, en hoef je ze niet de hele tijd te ondersteunen.

kind gitaar leren spelen

Ze hebben ook een langere concentratievermogen dan kinderen tussen de 5 en 8 jaar. Daarom zullen ze ook langer volhouden om gitaar te spelen.

Maar vergeet niet dat ze soms ook nog ondersteuning nodig hebben, en natuurlijk te motiveren om door te blijven oefenen

Kinderen tussen de 13 en 18 jaar

Kinderen van deze leeftijd hebben nog meer de behoefte om zelfstandig te oefenen. Ze krijgen hun eigen muzieksmaak, en zullen meer zelf op onderzoek gaan welke gitaarliedjes ze leuk vinden.

Op deze leeftijd kan je ze het beste hun eigen gang laten gaan. Als ouder zal ik ze alleen ondersteunen geven als ze er echt om vragen. Je kan natuurlijk altijd vragen of ze nog hulp nodig hebben.

Welke gitaar is het meest geschikt voor mijn kind?

Het volgende wat zeker ook belangrijk is: Welke gitaar is het meest geschikt voor mijn kind. Je heb heel wat verschillende gitaren:

 1. Western gitaar
 2. Spaanse gitaar
 3. Elektrische gitaar

Western gitaar

Een Western gitaar is een prachtig instrument, en een van mijn favoriete akoestische gitaren. Hij klinkt daarbij ook heel erg mooi.

Maar het is niet echt heel geschikt voor kinderen. Waarom niet? Omdat de ijzeren snaren scherp zijn en moeilijk in te drukken zijn voor kinderen. Ook is de Western gitaar een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een Spaanse gitaar.

kind gitaar leren spelen

Daarom zal ik je zeker niet aanraden om een Western gitaar te kopen voor je kind. Het is misschien wel een goed idee om een Western gitaar te kopen wanneer je kind wat ouder is, en wat meer gewend is aan de snaren.

Spaanse gitaar

Een Spaanse gitaar is naar mijn mening de beste optie voor kinderen. Deze gitaar heeft namelijk geen ijzeren, maar nylon snaren. Deze nylon snaren voelen een stuk zachter aan, en zijn veel fijner voor de vingers van kinderen.

Nog een voordeel is dat deze gitaar niet veel weegt en gemakkelijk door je kind gedragen en vervoerd kan worden.

De klank van de Spaanse gitaar is misschien niet zo mooi als een Western gitaar, maar is nog steeds een mooie en leuke gitaar om mee te beginnen.

Elektrische gitaar

Omdat de elektrische gitaar over dunnere nylon snaren bezit in vergelijking met een Spaanse of Western gitaar, is een elektrische gitaar gemakkelijker te bespelen voor kinderen.

Wat daar wel tegenover staat is dat een elektrische een stuk zwaarder is. Voor de kleinste kinderen zal ik dan ook niet een elektrische gitaar aanraden.

gitaar kopen

Wat wel een groot voordeel is dat je kind met een koptelefoon kan oefenen. Dan kan je van de rust genieten als je even geen zin hebt in het gepingel van de gitaar.

Maar het is wel een nadeel dat je de elektrische gitaar niet onversterkt kan spelen. Je hebt altijd een versterker nodig, en dan kan soms moeilijk zijn om de gitaar mee te nemen naar vakantie of naar andere gelegenheden.

Daarom is het ook wel handig om een vaste plek thuis te hebben om te oefenen.

Welke gitaarmaat is het beste voor je kind?

Omdat de jongste kinderen nog niet groot genoeg zijn voor een normale gitaar, zijn er speciale gitaren voor kinderen op de markt.

Er zijn maten zoals:

 • 4/4(hele gitaar)
 • 3/4(75% de grootte van een normale gitaar)
 • 1/2(50% de grootte van een normale gitaar)

Een ½ gitaar is vooral geschikt voor de allerkleinste kinderen van 5 tot ongeveer 7 jaar. Naast dat ze 50 procent kleiner zijn is de hals ook wat smaller gemaakt zodat ze beter geschikt zijn voor kleinere handen.

kind gitaar leren spelen

Voor kinderen van 8 tot 11 jaar is een ¾ gitaar het beste geschikt. Deze gitaren kunnen ook bespeeld worden door volwassenen en zijn daarom heel populair als reisgitaar.

Als je kind al 12 jaar of ouder is dan zal een normale 4/4 gitaar de beste keuze.

Waar koop je een gitaar voor je kind?

Wat ik altijd adviseer als je een gitaar koopt: Ga naar een muziekwinkel samen met je kind om gitaren uit te proberen. Zo krijg je een idee of de gitaar bij je kind past, en of de prijs/kwaliteit van de gitaar in orde is.

Ook kan je online kijken. Op marktplaats bijvoorbeeld vind je genoeg (goedkopere) gitaren die aan je wensen voldoen.

Ga dan wel altijd langs om te kijken of de gitaar in goede staat is en of je kind de gitaar goed kan hanteren.

Wat is er nog meer nodig om je kind gitaar te leren spelen?

We hebben nu een gitaar. Wat hebben we nog meer nodig?

De volgende accessoires heb je minimaal nog nodig:

 1. Gitaarstandaard(om je gitaar op te zetten)
 2. Boekhouder/standaard(om het lesmateriaal op te zetten)
 3. Stemapparaatje(om je gitaar te stemmen, is zeker aan te raden)
 4. Gitaarband(optioneel: om ook staand gitaar te spelen)

Welke gitaarlessen zijn geschikt voor mijn kind?

We hebben nu de juiste gitaar en accessoires zodat je kind aan de slag kan gaan. Nu nog de juiste gitaarlessen. Maar wat zijn nu de juiste gitaarlessen?

Er zijn verschillende lesmethodes om gitaar te leren spelen. Elke lesmethode heeft ook zijn eigen voor- en nadelen.

Ik ga je wegwijs maken in alle lesmethodes, en je vertellen wat de beste lesmethode is om je kind gitaar te leren spelen

Leer je kind gitaar door elke week een privéles te nemen

Bij privé lessen krijg je 1 op 1 les van een gitaar leraar.

Dan ga je 1 keer per week langs bij de gitaar leraar om les te krijgen, of soms komt de gitaarleraar zelf langs.

Het is op zich een goede manier om gitaar te leren spelen, maar er zitten wat haken en ogen aan.

kind gitaar leren spelen

 1. De kwaliteit van lessen kan per gitaarleraar heel verschillen
 2. Dure lessen: een privé leraar kost al snel tussen de 20 en 50 euro per uur

Het is van te voren moeilijk vast te stellen of de kwaliteit van de lessen voldoende is. Meestal is het wel slim om een paar proeflessen uit te proberen om te kijken of het wat is.

Leer samen met je kind gitaar in je eigen comfortabele omgeving

Stel je eens voor dat je samen met je kind gitaar kan leren spelen in de comfort en gemak van je eigen huis. Geen gedoe met dure gitaarlessen die eigenlijk helemaal niet uitkomen en geen gestress om je kind op tijd op gitaarles te krijgen.

Het enige wat je nodig hebt is een laptop/tablet en een internetverbinding.

Lijkt dit je wel wat? Dan zou je zeker eens naar de Gitaarles van Koen moeten kijken.

De Gitaarles van Koen is namelijk een complete online gitaarcursus waarin je kind binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dan kan je je afvragen of Gitaarles van Koen ook geschikt is voor kinderen? Mijn antwoord is ja! Dankzij de heldere en en duidelijke stap voor stap(lees vinger voor vinger) video’s van Koen is Gitaarles van Koen heel geschikt voor kinderen.

Koen geeft namelijk zelf gitaarlessen aan kinderen, en hij weet precies hoe hij de lesstof naar kinderen het beste kan overbrengen.

Ik kan natuurlijk door blijven gaan om je overtuigen waarom Gitaarles van Koen de beste gitaarlessen zijn voor je kind, maar daar kom jij niks verder mee. Het beste is natuurlijk dat je samen met je kind zelf de lessen gaat uitproberen.

Daarom kan je de gratis de 7-daagse proefcursus proberen. Je kan samen met je kind de proeflessen uitproberen en kijken of je kind de lessen goed kan volgen en natuurlijk of je kind de lessen leuk vind. Totaal vrijblijvend en het is helemaal gratis.

Geef een reactie