Jij wilt heel graag gitaar leren spelen, anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina uitgekomen.
Maar dan vraag je jezelf natuurlijk af wat er allemaal nodig is om een goede gitarist te worden. Toen ik net begonnen was met gitaar leren spelen vroeg ik mij dit ook allemaal af.
Na een paar maanden gitaar te hebben gespeeld ben ik er uiteindelijk achter gekomen wat belangrijk is.
Ik dacht namelijk zelf eerst dat je echt talent nodig hebt om gitaar te leren spelen, maar dit is echt onjuist. Toen ik begon met gitaar spelen was ik ook niet echt muzikaal, en had ik het talent ook niet om een muziekinstrument te spelen.
Maar ik kon toch binnen een paar maanden al een klein gitaarconcert geven aan familie en vrienden.
Maar hoe heb ik dit toch voor elkaar gekregen als ik totaal niet muzikaal aangelegd ben?
Daarom heb ik speciaal een 9-stappenplan opgesteld om jou te helpen om een goede start te maken met gitaar leren spelen.
Hier ga ik het over allemaal over hebben:
- De minimale benodigdheden om direct te beginnen
- Hoe je je gitaar stemt
- Wat de namen en nummers van de snaren zijn
- Hoe je een plectrum vasthoudt
- Waarom ene goede houding belangrijk is
- Hoe je de basisakkoorden leert spelen
- Waarom motivatie en zelfdiscipline heel belangrijk is
- Hoe je slim kan oefenen om de meeste progressie te maken op de gitaar
- Welke gitaarlessen het beste geschikt zijn
Gitaar leren spelen stap 1: Benodigdheden kopen
Om te beginnen met gitaar leren spelen is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Ik heb de belangrijkste benodigdheden die je nodig hebt op een rijtje gezet.
Een gitaar
De gitaar is het belangrijkste onderdeel om gitaar te leren spelen(Op zich wel logisch).
Er zijn veel verschillende soorten gitaren die elk op een eigen manier spelen. Sommige zijn daarom ook moeilijker te bespelen dan andere modellen.
Welke gitaar je kiest in het begin zal bepalen hoe succesvol je gaat worden met gitaar leren. Elke gitaar is beter dan helemaal geen gitaar hebben natuurlijk, maar het is belangrijk dat de gitaar goed bij je jou past.
Dit is heel belangrijk omdat het een groot verschil kan maken in je progressie. Ik raad je daarom ook zeer aan om bij een muziekwinkel verschillende gitaren te proberen.
Kies dan een instrument dat goed bij je lichaam past en voor je gevoel lekker speelt. Een gitaar die je mooi vind en goed bij je past zal zeker helpen om snellere progressie te maken met gitaar leren spelen. En is natuurlijk ook een mooi gezicht als sierstuk in je woon- of slaapkamer.
Begin altijd als beginnende gitarist met een klassiek akoestische gitaar, en niet met een Western gitaar. Een Western gitaar heeft over het algemeen wel een mooier geluid, maar is pijnlijker voor de vingers om deze gitaar stalen snaren heeft.
Een klassieke gitaar heeft vaak nylon snaren die wat minder dik en scherp zijn waardoor ze minder pijnlijk zijn voor de vingers.
Als je echt van Blues of Rock and Roll houd is de elektrische gitaar natuurlijk de beste keuze. De elektrische gitaar is zeker ook geschikt voor de beginnende gitarist.
Let er dan wel op dat de totale kosten hoger uitvallen dan bij een akoestische gitaar. Elektrische gitaren zijn over het algemeen duurder en je hebt ook nog een aparte versterker nodig.
Hoeveel moet je uitgeven?
Je hoeft natuurlijk niet honderden euro´s uit te geven voor je eerste gitaar, maar bezuinig ook niet al teveel erop.
Een goedkope gitaar van een paar tientjes raakt heel snel uit stemming en klinken meestal ook niet echt geweldig. Dit zal niet echt motiveren om te gaan oefenen.
Ik raad je daarom aan om een gitaar te kopen van rond de 100 euro. Merken die echt kwalitatieve gitaren verkopen zijn:
- Squier
- Yamaha
- Redwood
- Farida
- Ibanez
- LaPaz
De gitaar waarop ik zelf begon was de LaPaz C100N . Deze gitaar heeft een mooie klank en ik heb er veel plezier gehad. Na drie jaar heb ik er nog steeds plezier van en speel ik er regelmatig nog op. Echt een aanrader.
Heb je nog meer inspiratie nodig welke gitaren de beste keuzes voor beginners zijn? Dan nodig ik je uit om mijn beginners koopgids te bekijken met mijn favorieten van beste beginnersgitaren.
Is lenen van een gitaar ook een optie?
Je kan natuurlijk ook een gitaar lenen van familie of vrienden(als ze zo aardig zijn om zijn of haar gitaar uit te lenen), maar doe dit dan tijdelijk.
Het is natuurlijk altijd leuk om even een gitaar aan te voelen en te bespelen. Als je echt serieus gitaar wilt leren spelen is het altijd beter om een eigen gitaar aan te schaffen.
Stemapparaat
Om te zorgen dat jouw gitaar niet als een valse kraai gaat klinken, is een stemapparaat echt noodzakelijk om de gitaar te stemmen.
De meest gangbare manieren om je gitaar te stemmen is met een stemapparaatje of met je smartphone.
Een stemapparaat is de meest makkelijke methode om de gitaar te stemmen. Je hebt twee diverse modellen van stemapparaten:
Veelzijdig stemapparaat
Zoals de Fazley T-80 :
Dit is mij absolute favoriet. Heel gemakkelijk en snel te gebruiken om je gitaar te stemmen. Daarnaast heeft dit apparaatje ook nog een ingebouwde metronoom.
Clip-on stemapparaat
Als je al de poespas van de Fazley T-80 niet nodig hebt is een Clip-on stemapparaat misschien beter geschikt voor je.
De clip-on tuner is namelijk veel kleiner en kan op de kop van de gitaar geklemd worden. Je hebt nu beide handen vrij om gemakkelijker te kunnen stemmen.
Omdat het maar een klein apparaatje is kan je hem gemakkelijk opbergen en meenemen.
Stemapp op je telefoon
Om je het helemaal makkelijk te maken, heb je een stemapparaat binnen handbereik: de smartphone. Op de smartphone kan je gratis apps downloaden die precies hetzelfde doen als een digitaal stemapparaat.
Een gratis app die ik zelf al jaren gebruik is GuitarTuna. Met GuitarTuna kan je natuurlijk je gitaar stemmen, maar heeft ook een metronoom functie plus diverse andere handige foefjes.
Plectrum
Een plectrum is een aanrader om aan te schaffen. Een plectrum functioneert als een hulpstuk om de snaren aan te slaan, zonder dat je je vingers hoeft te gebruiken.
Dat is vooral om pijnlijke vingers te voorkomen, maar ook om het een stuk makkelijker te maken om de snaren aan te slaan.
Als beginnende gitarist kan je het beste gaan voor een lichtere plectra(tussen de 0,6 mm en 1,2mm). Om ritmes te spelen zijn deze plectra heel erg geschikt.
Wat ik adviseer is om verschillende diktes plectra uit te proberen. Plectrums zijn niet duur en daarom hoef je niet veel geld uit te geven.
Metronoom
Een metronoom is een klein apparaatje of app wat een ritme aangeeft door middel van bliepjes of tikjes. De meeste beginnende gitaristen onderschatten dit handige apparaatje, en laten het vaak links liggen.
Als je gitaar wilt leren spelen(of welk ander muziekinstrument) is het heel belangrijk om een ritme gevoel te ontwikkelen. Vooral als je nog nooit een ander muziekinstrument hebt bespeeld.
Wat handig is aan een metronoom dat je het apparaatje op elk gewenst tempo kan instellen. Daardoor kan je een oefening of gitaarnummer op een lager tempo spelen zodat je het goed onder de knie te krijgen. De metronoom kan hier goed bij helpen om het juiste ritme aan te houden.
Capo
Met de capo is het mogelijk om de toonhoogte van de gitaar te veranderen zonder dat je je gitaar opnieuw hoeft te stemmen. Dat kan je doen door heel simpel de capo op een van de frets te zetten.
Maak je nog niet druk wanneer je de capo zou moeten gebruiken. Als je gitaarlessen gaat volgen ga je leren wanneer en hoe je de capo moet gebruiken.
Er zijn strap-on capo´s en Trigger style capo´s.
Strap-on capo´s oefenen druk op de gitaarsnaren door middel van een rubber bandje en Trigger style capo´s door middel van een veer. Trigger-style capo´s zijn verreweg de meest populaire keuze, en raad ik ook aan om deze te gaan gebruiken.
Populaire merken van capo´s zijn Dunlop, Schubb en Kyser.
Gitaarstandaard
Je wilt natuurlijk je gitaar een mooi plekje geven in je huis. Je hebt natuurlijk de gitaarstandaards die je op de grond kan zetten, maar het is ook mogelijk om je gitaar aan de muur te hangen met een muurbeugel.
Gitaarstandaards zijn ook niet heel duur in aanschaf. Voor rond de 10 euro heb je er al 1!
Gitaar leren spelen stap 2: Leer de namen en nummers van de snaren
Voordat we überhaupt de gitaar aanraken is het noodzakelijk om te weten wat de naam van elke snaar is. Dat is belangrijk om te weten bij stemmen, maar ook als je later gitaarlessen gaat volgen.
Van de dikste naar de dunste snaar is de volgorde: E(6) A(5) D(4) G(3) B(2) E(1)
Een goed ezelbruggetje om dit onthouden is:
Een Aap Die Geen Bananen Eet
Zijn de nummers van de snaren niet omgedraaid?
Zoals je ziet hier boven ziet zijn de 1 tot en 6 genummerd van de dunste naar de dikste snaar.
Dat kan zeker verwarrend zijn. Het aanslaan van de gitaar gaat normaal gesproken van boven naar beneden gaat(van de dikste naar de dunste snaar).
Mensen denken daarom heel vaak dat de dikste snaar juist de eerste snaar is.
Gitaar leren spelen stap 3: De gitaar stemmen
Als je eenmaal de juiste benodigdheden thuis hebt, kan je gelijk beginnen met gitaar leren spelen.
Om te beginnen is het belangrijk om je gitaar te stemmen. Het is zeker geen pretje om te luisteren naar een valse gitaar, en het zal ook niet echt motiveren om lekker te gaan oefenen.
Het stemmen is het makkelijkst met een digitaal stemapparaat. Maar natuurlijk kan je ook een app op je telefoon gebruiken.
Het stemmen van je gitaar doe je door aan de knoppen van de kop te draaien om de snaar losser of strakker te zetten.
Als je wijzer op je stemapparaat naar rechts wijst, moet je de knop naar rechts draaien. Als de wijzer naar links wijst, draai je de knop naar links.
De kunst is om de wijzer precies in het midden te doen uitkomen.
Het zal vooral experimenteren zijn met knoppen draaien en vervolgens te kijken wat het stemapparaat aangeeft.
Om je te helpen met het stemmen van je gitaar kan je de onderstaande video bekijken:
Gitaar leren spelen stap 4: Plectrum goed vasthouden
Zoals ik eerder had aangegeven is het slim om te experimenteren met verschillende plectra. Welke plectra voelen goed aan en kan je goed de snaren aanslaan.
Maar welke plectrum je ook kiest, houd het niet vast als raar, vreemd ding dat je liever niet wilt vasthouden.
Houd het vast tussen je duim en wijsvinger, zodat het puntige gedeelte uitsteekt.
Een belangrijk gedeelte om gitaar te leren spelen is om goed te begrijpen hoe je contact met de gitaar maakt. Het lijkt misschien wel een klein detail, maar het is zeer belangrijk!
Hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je een plectrum op de goede manier vasthoudt:
Veel beginnende gitaristen vinden het moeilijk om de plectrum vast te houden en kiezen voor de makkelijkste weg door alleen de snaren met de duim aan te slaan.
Het lijkt misschien wat makkelijker dan met een plectrum, maar het is zeker weten niet de goede manier van de snaren aan te slaan.
Gitaar leren spelen stap 5: Goede houding aannemen
De volgende belangrijke stap is dat je een goede houding aanneemt wanneer je begint met gitaar spelen.
Als je dat vanaf het begin niet een goede houding aanneemt, kan het zorgen dat je belangrijke speeltechnieken verkeerd aanleert.
Dat kan er weer voor zorgen dat je later heel moeilijk wel de goede speeltechnieken kan aanleren. Dat kan beter voorkomen worden.
Een goede houding aannemen doe je als volgt:
- Ronding van gitaar op rechterbeen laten steunen
- Hou je elleboog op het bovenste uiteinde van de gitaar
- Sla de snaren aan met alleen de beweging van je pols(leun je hand niet op de snaren!)
- Laat je linkerarm los hangen
- Maar belangrijkste is dat je je ontspannen voelt
In het onderstaande filmpje wordt de juiste houding goed uitgelegd:
Probeer deze houding aan te houden, en begin niet met spelen voordat je de juiste houding hebt gevonden!
Gitaar leren spelen stap 6: De basisakkoorden leren
Nu gaan we eindelijk echt beginnen met gitaar spelen. Gitaarakkoorden zijn de klanken van meerdere snaren die tegelijkertijd gespeeld worden.
Het grote voordeel om met akkoorden te beginnen is omdat je wanneer je 2 of 3 akkoorden kent al tientallen liedjes kan spelen.
En daarom is het leren van akkoorden een van de belangrijkste basisvaardigheden om te bezitten.
De belangrijkste akkoorden om tientallen nummers te kunnen spelen zijn:
- Am
- C
- D
- G
Gitaar leren spelen stap 7: Motivatie en zelfdiscipline creëren
Motivatie en zelfdiscipline is een van de belangrijkste dingen om succesvol gitaar te leren spelen.
In principe bestaat gitaar leren spelen alleen uit je handen te trainen om de snaren in te drukken en aan te slaan. Omdat je hersenen in eerste instantie niet weten hoe dat moet, zal je in het begin veel moeite hebben om maar een heel simpel akkoord aan te slaan.
Het mooie is dat wij als mensen nieuwe vaardigheden kunnen leren, hoe oud je ook bent. Wanneer je bijvoorbeeld met je hand een akkoord blijft vormen, zullen je hersenen leren hoe je met je hand het patroon moet maken, en welke snaren je andere hand aan moeten slaan. dit noem je spiergeheugen.
Dit kan alleen wanneer je de akkoorden en andere oefeningen blijft herhalen, herhalen en eens herhaalt.
Wat ik wil zeggen hiermee is dat het heel erg belangrijk is om het liefst elke dag minimaal een half uur te oefenen. Zo train je je hersenen om de juiste akkoorden te vormen en de juiste snaren aan te slaan.
En nu denk je natuurlijk: oh, dit gaat mij zeker wel lukken, geen probleem. Maar ik ga je teleurstellen, dit zou nog wel eens heel erg tegen gaan vallen.
Beginnen met gitaar spelen is niet makkelijk
In het begin zal het heel moeilijk worden, dit geef ik eerlijk toe. Het zal bijvoorbeeld moeilijk worden om de juiste akkoorden te vormen en tegelijkertijd de juiste snaren aan te slaan. Daarom zal je sneller geneigd zijn om te stoppen.
Daarom is zelfdiscipline en motivatie zo belangrijk. Ook al lukt het voor geen meter, je moet gewoon doorgaan. Je zal zien als je doorzet, het ineens wel gaat lukken.
Ik was op sommige momenten ook bijna gestopt met gitaar spelen, maar doordat ik bleef doorgaan, kon ik al binnen een week al een simpel liedje spelen.
En binnen een paar maanden gaf ik zelf al een gitaarconcert voor familie en vrienden. Dit zou niet gelukt zijn als ik al binnen een paar weken al gestopt zou zijn.
Dus blijf doorgaan, ook denk je dat het nooit zal lukken. Je wordt uiteindelijk er voor beloond.
Gitaar leren spelen Stap 8: Slim blijven oefenen
Het verschil tussen goede en niet goede gitaristen ligt niet aan of dat je lange of korte vingers hebben of grote of kleine handen hebben.
Daarnaast ligt het ook niet of ze uit een muzikale familie komen of dat ze ¨talent¨ hebben.
Het grote verschil zit hem in de manier van oefenen. Als je gitaar wilt leren spelen zal je ook moeten leren om op de juiste manier te oefenen.
Hoe vaak moet je oefenen?
Het is ideaal om zo rond een kwartier tot een half uur per dag te oefenen. Zelfs als je maar 5 minuten per dag zal oefenen zal je al progressie maken.
Verdeel je oefentijd over de week
Om goede progressie te maken is het belangrijk om je oefentijd te verdelen over de gehele week. Ga dus niet een paar uur op 1 dag plannen.
Dit is nooit zo effectief als elke dag een beetje te oefenen. Als je te lang oefent achter elkaar heb je de kans dat je gefrustreerd gaat voelen en raak je minder gemotiveerd om door te gaan.
Zet een oefenschema op
Wat zeker aan te raden is om een oefenschema voor jezelf op te zetten. Ik deed dat toen ik net begon met gitaar spelen en het heeft zeker geholpen om gefocust te blijven.
Voorbeeld van een oefenschema:
- 5 minuten warm spelen
- 5 minuten A akkoord oefenen
- 5 minuten D akkoord oefenen
- 10 minuten oefenen van een liedje
Gebruik dan ook een timer om bij te houden hoelang je met een oefening bezig bent. Dit voorkomt dat je niet al je tijd aan 1 specifieke oefening kwijt bent. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je tijd voorbij vliegt als je op de gitaar gaat oefenen.
Gitaar leren spelen Stap 9: Gitaarlessen volgen
Met alleen de basisakkoorden en simpele gitaarliedjes leren ben je er nog lang niet. Als je echt een goede gitarist wilt worden is het echt noodzakelijk om gitaarlessen te gaan volgen. Je komt er gewoon niet omheen.
En 1 advies dat ik je al kan geven: Ga niet gratis gitaarlessen op Youtube volgen. Er zijn veel gitaristen op Youtube te vinden, maar niet veel goede gitaarleraren(Er zit namelijk veel verschil tussen deze twee).
Het is belangrijk om gitaarlessen te krijgen van een competente gitaarleraar.
Maar wat zijn nu goede kwaliteit gitaarlessen? Dat vroeg ik mij af toen ik wilde beginnen met gitaar leren spelen.
Ik ging eerst kijken naar privé lessen van een gitaarleraar. Ik dacht in eerste instantie dat je dan altijd lessen van kwaliteit zou krijgen, maar dat viel een beetje tegen.
Vervolgens kwam ik hier achter:
- De kwaliteit van gitaarlessen kan heel verschillend zijn per gitaarleraar.
- Privé gitaarlessen zijn heel duur(tussen de 30 en 50 euro per uur).
Daarom ging ik verder kijken of er betere alternatieven beschikbaar waren. Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik de online gitaarcursus Gitaarles van Koen tegen.
Waarom ik iedereen Gitaarles van Koen kan aanraden
De ervaringen van de cursus waren goed en ik dacht: ik kan het altijd proberen. Als het niet bevalt kan ik mijn geld toch terugvragen.
Toen heb ik een paar proeflessen geprobeerd, en deze bevielen mij heel erg. Toen heb ik vervolgens het totale lesprogramma gekocht.
Gitaarles van Koen bestaat uit 22 lessen, waarin je elke week een nieuwe les volgt. De lessen bestaan voornamelijk uit HD video´s en e-books die de video´s ondersteunen.
Wat ik vooral fijn vond van de Gitaarles van Koen is dat je zelf kan bepalen wanneer je een les wilt volgen. Dat kwam heel goed uit met mijn drukke agenda.
Doordat ik elke dag bleef oefenen met de lessen van de Gitaarles van Koen kon ik binnen 22 lessen(ongeveer 5 maanden) al op een goed niveau spelen.
Ik kan goed begrijpen dat je nog sceptisch bent. Hoe kan Gitaarles van Koen jou nou helpen om gitaar te leren spelen? Er is immers geen ¨echte¨ gitaarleraar die jou les geeft.
Daarom kan ik jou de kans aanbieden om zonder een enkele cent uit te geven de 7-daagse proefcursus te gaan volgen. Dan kan je zelf bepalen of Gitaarles van Koen wel of niet past bij jou.
Je gaat de volgende dingen leren:
- Welke gitaren het meest geschikt zijn voor beginners
- Waarom je inzet en motivatie het belangrijkste is om succesvol gitaar te leren spelen
- De basisakkoorden
- Je allereerste gitaarliedje