Accessoires gitaar kopen? De accessoires die je nodig hebt voor de gitaar!

gitaar accessoire kopenWanneer je trots je eerste gitaar hebt gekocht, is het natuurlijk ook belangrijk om de belangrijkste gitaar accessoires te kopen om je te helpen met gitaar spelen en noodzakelijk onderhoud uit te voeren.

Om je te helpen om de juiste accessoires te kopen geef ik je een overzicht van de belangrijkste accessoires voor de gitaar om direct van start te kunnen!

 

 

Plectrum

Een plectrum is een klein dingetje waarmee je met je rechterhand(als je rechtshandig bent) de snaren aanslaat. Als je een plectrum gebruikt kan je met meer gevoel en preciezer de snaren aanslaan. Daarom zal ik alle beginners aanraden om direct te beginnen om met een plectrum te spelen.

Maar welke plectrum moet je dan kopen? Er zijn namelijk verschillende soorten en smaken plectrums verkrijgbaar.

Let op het volgende:

  • Dikte
  • Vorm

Dikte

De dikte van plectrums kan gaan van 0,35 mm tot 3,0 mm. Er is dus genoeg keuze om uit te kiezen. Maar welke dikte is nu geschikt voor de beginnende gitarist?

De meest gebruikte diktes door beginners zijn de lichtere plectrums tussen de 0,6 mm tot en 1,2 mm en zijn vooral bedoeld voor het spelen van ritmes. Dikkere plectrums zijn meer geschikt om solo´s te spelen.

Vorm

Plectrums zijn ook nog verkrijgbaar in verschillende vormen. De meeste voorkomende plectrumvorm is de triangelvorm, maar er zijn ook ronde plectrums verkrijgbaar.

Stemapparaat

Het stemmen van je gitaar is heel belangrijk om te doen voordat je gaat oefenen. Niemand wilt met een valse gitaar spelen en onnodig de oren gaan pijnigen, zeker niet als beginnende gitarist.

Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. Het makkelijkste is om een los stemapparaat te kopen. Ook zijn er clip on tuners verkrijgbaar die je op je gitaar kan zetten. Super handig en gemakkelijk te gebruiken.

Als je een smartphone hebt(wie heeft dat tegenwoordig nou niet?) kan je uit duizenden apps kiezen die de Apple of Android Store te bieden heeft.

Een van mijn favorieten apps om je gitaar te stemmen is GuitarTuna(android en IOS). Deze app heeft meerdere functionaliteiten zoals een stem en metronoom functie.

Metronoom

Een metronoom is een klein apparaatje of app wat een ritme aangeeft door middel van bliepjes of tikjes. De meeste beginnende gitaristen onderschatten dit handige apparaatje, en laten het vaak links liggen.

Het is heel erg belangrijk om een goed ritmegevoel te ontwikkelen als je muziek gaat spelen, vooral als je nog nooit eerder een ander muziekinstrument hebt bespeeld.

Wat handig is aan een metronoom dat je het apparaatje op elk gewenst tempo kan instellen. Daardoor kan je een oefening of gitaarnummer op een lager tempo spelen zodat je het goed onder de knie te krijgen. De metronoom kan hier goed bij helpen om het juiste ritme aan te houden.

Dus doe jezelf een groot plezier en koop een metronoom. Ook kan je een app downloaden als je liever je smartphone gebruikt. Zoals ik eerder al zei kan je de app GuiterTuna hiervoor ook gebruiken. Zeker een aanrader!

Capo

Met de capo is het mogelijk om de toonhoogte van de gitaar te veranderen zonder dat je je gitaar opnieuw hoeft te stemmen. Dat kan je doen door heel simpel de capo op een van de frets te zetten.

Maak je nog niet druk wanneer je de capo zou moeten gebruiken. Als je gitaarlessen gaat volgen ga je leren wanneer en hoe je de capo moet gebruiken.

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/5/0/1/5/9200000109195105.jpg

Er zijn drie verschillende soorten capo´s te vinden:

  • strap-on capo´s
  • Trigger style capo´s

Strap-on capo´s oefenen druk op de gitaarsnaren door middel van een rubber bandje en Trigger style capo´s door middel van een veer.

Trigger-style capo´s zijn verreweg de meest populaire keuze, en raad ik ook aan om deze te gaan gebruiken.

Populaire merken van capo´s zijn Dunlop, Schubb en Kyser.

Gitaarhoes of koffer

Als je veel gaat reizen met je gitaar is een gitaarhoes of gitaarkoffer bijna onmisbaar.

Een koffer beschermt de gitaar het beste tijdens het reizen, maar is natuurlijk wat zwaarder om mee te nemen. Hou er ook rekening mee dat een koffer een  stukje duurder is dan een hoes.

Een hoes is beter geschikt om de gitaar thuis op te bergen. Een gitaarhoes is veel lichter en is ook een stukje goedkoper dan een koffer. Ook heeft een gitaarhoes vaak meer opbergmogelijkheden om accessoires op te bergen.

Gitaarbanden

Wanneer je van plan bent om staand mooie concerten te gaan geven, is een gitaarband een noodzakelijk iets. Een kwalitatieve gitaarband is zeker belangrijk om aan te schaffen om te verzekeren dat je gitaar niet naar beneden valt.

Image result for gitaarband

Let daarom op het volgende als je een gitaarband gaat aanschaffen:

  • Lengte: Iedere gitarist heeft zijn voorkeur op welke hoogte de gitaar moet gaan hangen. Daarom is het belangrijk om een gitaarband te kopen die verstelbaar zijn. De meeste gitaarbanden zijn dat wel. Maar kijk het voor de zekerheid altijd wel even na.
  • Breedte: Net zoals de lengte heeft iedere gitarist een eigen voorkeur voor de breedte.
  • Materiaal: Er worden verschillende materialen gebruikt voor gitaarbanden zoals polyester, nylon en leer. Polyester en nylon gitaarbanden zijn het meest comfortabel om te dragen en zijn relatief niet duur. Wel gaan leren gitaarbanden een stuk langer mee, maar deze zijn wel een stuk duurder.

Ik raad je aan om in de winkel verschillende soorten gitaarbanden uit te proberen. Iedere gitarist heeft zijn eigen voorkeuren en zo kan je bepalen welke gitaarband het meest geschikt voor jou is. Koop dan  ook gelijk bevestigingsclipjes erbij.

Snaarwinder

Dit vergeten veel beginnende gitaristen om aan te schaffen: een snaarwinder.

Een snaarwinder is een dingetje waarmee je de stemknoppen van de gitaar gemakkelijker en sneller kan draaien dan met je vingers. Het maakt het vervangen van je snaren 100 keer zo gemakkelijker en sneller dan zonder.

En een snaarwinder hoeft zeker niet duur te zijn. Voor maar 2 euro heb je er al 1. Daar hoef je hem echt niet voor te laten liggen!

Snaarknipper

Dit is een vereiste als je je snaren wilt gaan vervangen. Met een snaarknipper kan je de oude snaren losknippen en de resten van de nieuwe snaren eraf halen.

Denk nou niet dat het met een schaar ook gaat. Ik heb het geprobeerd toen ik voor de eerste keer mijn snaren van de gitaar ging verwisselen. Het was nu niet bepaald een succes. Dus doe jezelf een plezier en schaf een snaarknipper aan.

Je hebt speciaal voor gitaristen een snaarwinder en kniptang in 1. Deze zijn wel wat duurder dan de normale snaarwinders, maar dan hoef je niet nog een aparte kniptang te kopen. Zeker een aanrader.

Onderhoudssetje

Op ten duur wordt je gitaar minder mooi door lelijke vingerafdrukken en/of ander vuil. Daarom zijn er onderhoudssetjes verkrijgbaar voor de elektrische en akoestisch gitaar.

Wat krijg je nu bij zo´n onderhoudssetje:

  • Microvezel doekje
  • Schoonmaakmiddel voor body
  • Lokstraps
  • Plectrums en plectrumhouder(altijd handig)
  • Snaarwinder(hoef je deze niet meer apart te kopen)

Voor rond de 20 euro heb je al zo´n onderhoudsssetje. Dus als je je gitaar altijd wil laten stralen, kan je dit gewoon niet missen.

Gitaarversterker

Als je een elektrische gitaar wilt gaan kopen(of er natuurlijk al 1 bezit), dan is een gitaarversterker een vereiste. Je kan natuurlijk ook zonder gitaarversterker gaan spelen, maar ik denk dat je niet veel geluid ga produceren :).

Er zijn diverse soorten gitaarversterkers op de markt. De twee bekendste soorten zijn:

  • Transistor versterkers: Het grote voordeel van deze versterkers zijn dat ze betrouwbaar in gebruik zijn en heel weinig onderhoud nodig hebben.
  • Buizen versterkers: Deze versterkers zijn het meest geliefd bij de meer gevorderde gitaristen omdat ze een heel mooi en warm geluid produceren. Let er wel op dat ze versterkers meer onderhoud nodig hebben dan de overige versterkers. De buizen kunnen kapot gaan en het kan veel geld kosten om deze te vervangen.
  • Digitale versterkers: Deze versterkers simuleren het geluid van transistor en buizenversterkers. Deze versterkers hebben vaak veel mogelijkheden qua effecten en opnamemogelijkheden. Zeer aan te raden voor beginnende gitaristen.

Kabels

Als je een elektrische gitaar wilt gaan kopen(of er natuurlijk al 1 bezit), dan zijn een paar extra kabels geen overbodige luxe.

Meestal zit er al een kabel inbegrepen bij de versterker die je koopt, maar het is zeker handig om minimaal 1 extra kabel bij de hand te hebben.

Maar moet je op letten wanneer als een kabel gaat kopen:

  • Connectors: Je hebt rechte en hoekige connectors. De meest handige kabel is met een rechte en hoekige connector. De hoekige connector steek je dan in de gitaar en de rechte in de amp. Dan voorkom je dat je de connector bij de gitaar kan beschadigen.
  • Lengte: Er zijn divers lengtes beschikbaar en de meest gebruikte lengte is 6 meter. Het is niet echt nodig om een lange kabel aan te schaffen als je vlakbij de versterker oefent, bijvoorbeeld thuis. Als je van plan bent later op te treden is 6 meter wel noodzakelijk.

Gitaarstandaard

Je wilt natuurlijk je gitaar een mooi plekje geven in je huis. Je hebt natuurlijk de gitaarstandaards die je op de grond kan zetten, maar het is ook mogelijk om je gitaar aan de muur te hangen met een muurbeugel.

Gitaarstandaards zijn ook niet heel duur in aanschaf. Voor rond de 10 euro heb je er al 1!

Snaren

Een setje reservesnaren is altijd handig om te hebben als je per ongeluk een snaar breekt of ze nodig eens vervangen moeten worden.

Het is belangrijk om de juiste snaren voor jouw gitaar te kiezen. Het bepaald grotendeels het geluid van je gitaar en speelbaarheid.

Let daarom op het volgende:

  • Gauge: De gauge geeft de diameter van de snaren aan. Snaren die een grotere diameter hebben zijn moeilijker te bespelen omdat het meer kracht kost om ze tegen het fretbord aan te duwen. Een standaard die vaak gebruikt wordt is 10 – 46. De 10 staat voor de eerste snaar(dunste snaar) en de 46 voor zesde snaar(dikste snaar)
  • Materiaal: Naast de gauge is het materiaal van de snaren van belang. Klassieke gitaren gebruiken meestal nylon snaren, maar een Western gitaar gebruikt dan weer stalen snaren. De snaren van de elektrische gitaar zijn meestal van nikkel.

Ik kan begrijpen dat je nu nog steeds niet weet welke snaren je moet kopen. Gelukkig worden er op de meeste snaarverpakkingen aangegeven voor welke gitaar ze bedoeld zijn. Dan kan je gerust snaren kopen zonder dat je bang hoeft te zijn om de verkeerde te kopen.

Nog vragen of aanvullingen?

Heb je nog vragen over een accessoire, of heb je nog aanvullingen? Dan zou ik het fijn vinden als je een reactie achterlaat!

Geef een reactie