Gitaar spelen voor volwassenen? Waarom je nooit te oud bent!

De gitaar is een muziekinstrument dat kinderen en tieners al snel aantrekt. Maar veel volwassenen mensen hebben ook wel een droom om dit coole instrument te kunnen bespelen.

Maar wat als je nu al 30, 40 of 50 jaar oud bent? Ben je dan al niet veel te oud om gitaar te leren spelen? Je ziet veel dat kinderen op jonge leeftijd al beginnen met spelen, en het gitaar spelen al snel onder de knie hebt.

Maar hoe zit met volwassen mensen? Kunnen zij ook gitaar leren spelen? Is er een maximale leeftijd waarop je het onmogelijk is om gitaar te leren spelen?

En wat is de ideale leeftijd om ermee te beginnen?

In dit blog zal ik deze vragen allemaal beantwoorden.

Hoe jonger je bent, hoe makkelijker?

Ja, dit is wel waar. Als je jonger bent dan is het zeker makkelijker om gitaar of een ander muziekinstrument te bespelen.

Het brein van een kind is namelijk meer plastisch zodat ze gemakkelijker dingen kunnen leren dan volwassenen. Daarom zal gitaar of een ander muziekinstrument leren veel gemakkelijker gaan.

Daarom is het dus het beste om zo vroeg mogelijke leeftijd te beginnen met gitaar leren spelen.

Wilt dat zeggen dat je als een wat oudere volwassenen helemaal niet meer gitaar kan leren spelen? Totaal niet.

Als volwassenen kan je zeker dit geweldige instrument leren. Je zal alleen rekening moeten houden dat je leerproces langer zou zijn dan bij een jonger persoon.

Waarom gitaar spelen juist goed is voor volwassenen

Desondanks dat het leerproces wat langer is, is juist heel erg aan te raden om als volwassenen gitaar te leren spelen. Uit onderzoek is gebleken dat een muziekinstrument bespelen heel goed is voor het brein.

Je brein wordt namelijk heel goed aan het werk gezet. Je moet namelijk dit allemaal tegelijkertijd doen:

  • Noten lezen
  • Het juiste ritme aanhouden
  • De juiste noten aanslaan

gitaar spelen voor volwassenen

Je hersenen worden dus eigenlijk heel goed getraind. Dat betekent dat je hersenen op een wat oudere leeftijd minder snel achteruitgaan en beter blijven functioneren. Ook kunnen er ziektes zoals Alzheimer voorkomen worden.

Daarnaast is gitaar spelen ook heel goed om stress tegen te gaan.  Tijdens het gitaar spelen worden verschillende gelukshormonen vrijgelaten in het brein.  Daarom is halfuur tot een uurtje op de gitaar spelen het beste wat je kan doen als je stressvolle dag op je werk hebt gehad.

Maar wat is de maximale leeftijd?

Ik denk zelf dat er niet echt een maximale leeftijd  is waarop je gitaar kan leren spelen. Ik heb zelf mensen gezien van 60, 70 en zelfs 80 jarige die begonnen met gitaar leren spelen.

Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je al wat ouder bent. Je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen!

Een paar tips

Om een goede start te maken met gitaar leren spelen heb ik een paar belangrijke tips op een rijtje gezet.

Blijf plezier in het spelen houden

Om gitaar spelen onder de knie te krijgen is het belangrijk om plezier te houden in het spelen. Ga dus niet forceren om een bepaalde moeilijke oefening of liedje onder de knie te krijgen.

Als het niet lukt kan je het beste op een later moment nog een keer proberen. Je zult zien als je een pauze tussendoor neemt dat het ineens wel lukt. Ga dus niet uren achter gefrustreerd spelen, daar heb je jezelf echt niet mee.

Begin heel rustig

Als je al wat ouder bent, zal het beheersen van vaardigheden en technieken op de gitaar wat moeilijker gaan dan bij kinderen.

gitaar spelen voor volwassenen

Begin daarom heel rustig om je vaardigheden 1-voor-1 te verbeteren. Ga dus niet gelijk hele liedjes proberen te spelen. Als je eenmaal de basisvaardigheden onder de knie heb zal je zien dat het oefenen van liedjes ineens heel veel makkelijker gaat.

Als je er te snel doorheen holt zul je zien dat het alleen maar frustreert, en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Neem kwalitatieve gitaarlessen

Om zonder al teveel geld uit te geven toch goede gitaarlessen te kunnen volgen, kan je kijken naar online gitaarlessen.

Online gitaarlessen bestaat uit videomateriaal waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je gitaar moet spelen.

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder dure gitaarlessen?

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder honderden euro´s uit te geven aan dure gitaarlessen? Dat klinkt meer als een droom dan de realiteit toch?

Dat dacht ik zelf ook jaren geleden toen ik begon met gitaar spelen. Maar niks is minder waar. Met deze cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen.

Geef een reactie