Reizen met je gitaar? Wat je vooral wel en niet moet doen!

reizen met gitaarHet is natuurlijk hartstikke leuk om gitaar te kunnen spelen als je op vakantie bent, maar het kan soms nog best wel een uitdaging zijn om met je gitaar te reizen zonder schade toe te richten..

Om te zorgen dat jouw kostbare bezit de gehele reis gaat overleven, ga ik je in dit artikel handige tips en trucs geven hoe je het beste met je gitaar kan reizen.

 

 

Tips voordat je gaat reizen

Voordat je echt in de auto, trein of vliegtuig gaat reizen met je gitaar zal ik je alvast tips geven zodat je veel ellende kan voorkomen:

 1. Neem niet je allerbeste gitaar mee op vakantie. Zelfs als je super goed voorbereid bent is er altijd kans dat je gitaar beschadigd raakt. En als dat voorkomt bij je gitaar van honderden euro´s zal dat heel zonde zijn. Je kan beter je goedkopere gitaar meenemen of bijvoorbeeld een goedkope reisgitaar aanschaffen.
 2. Gebruik altijd een gitaartas of koffer om je gitaar te beschermen. Gebruik het liefst een gitaarkoffer als er genoeg ruimte door is. Door het harde materiaal van de koffer zal de kans op schade minimaal zijn. Als de gitaar niet goed in de koffer past kan je desnoods de koffer met zacht materiaal zoals kleren of piepschuim zodat de gitaar niet vrij kan gaan bewegen.
 3. Ga je op vakantie naar een plek waar er een kans is van wisselingen van de temperatuur en/of luchtdruk? Draai je snaren los zodat ze niet meer op spanning staan. Dit zorgt ervoor dat de hals van de gitaar meer vrijheid krijgt en zich beter aan kan passen aan de schommelingen. Normaal gesproken kan de hals er wel tegen als de snaren allemaal tegelijkertijd losdraait, maar je kan het beste de snaren 1 voor 1 losdraaien. Dan kan de hals beter wennen aan de nieuwe spanning.
 4. Zorg ervoor dat je gitaar en/of accessoires verzekerd zijn in je reisverzekering; vooral als het gaat om een duurdere gitaar. Controleer dus goed of je reisverzekering je kostbaarheden dekt voor het land waar je naartoe gaat.

reizen met gitaar

Handige dingen om mee te nemen

Voordat je gaat reizen met je gitaar is het handig om de volgende accessoires mee te nemen:

 1. Meerdere Plectrums(voor de zekerheid als je er eentje kwijt zou raken)
 2. Gitaarband
 3. Stemapparaat(en extra batterijen)
 4. Metronoom(en extra batterijen)
 5. Extra paar snaren
 6. Tangetje om snaren te knippen
 7. Snaarwinder
 8. Lesboek, bladmuziek of tablet/telefoon/laptop(als je een online cursus volgt)
 9. inbussleutels(alleen voor tremolo)

Met de auto

Je gitaar meenemen in de auto is de gemakkelijkste methode om je gitaar te vervoeren. Het belangrijkste is dat je gitaar boven op de bagage ligt en goed bevestigd is zodat de lading niet kan gaan schuiven. Als je zeker wilt zijn dat je gitaar veilig is kan je het beste een stoel gebruiken. Daarnaast adviseer ik ook echt om een harde gitaarkoffer te gebruiken als bescherming. Hoe veilig je gitaar ook ligt, het is altijd mogelijk dat je hard moet remmen en daardoor je gitaar beschadigd raakt. Dat zou echt zonde zijn!

Ga je  naar een warm land op vakantie? Leg nooit je gitaar vol in de zon met alleen een gitaartas of koffer als bescherming. In een auto kan het zeer heet worden en dan kan zeker slecht aflopen voor de gitaar. Als het heel slecht treft kan de kop van de gitaar afbreken. Kijk dus heel goed uit.

Daarnaast adviseer ik je om je gitaar 10 tot 20 minuten in een open koffer te laten rusten voordat je gaat stemmen. De gitaar kan dan beter aan de nieuwe omgeving wennen en je verminderd daardoor de kans dat er onderdelen van de gitaar beschadigd worden.

Met de trein

Gebruik in de trein het liefst ook een gitaarkoffer om je gitaar te beschermen. Voor het vervoer met de trein zal ik je echt adviseren om je gitaar en kostbaarheden te laten verzekeren. De meeste treinmaatschappijen nemen geen verantwoordelijkheid voor de schade van bagage.

Controleer ook je polis of je bent verzekerd voor diefstal, en hoeveel je maximaal uitgekeerd zou krijgen. Je bent immers met meerdere mensen in de trein en je hebt kans dat iemand leuk je gitaar meeneemt als je even niet oplet. Als je echt niemand vertrouwt kan je altijd nog een extra stoel reserveren voor je gitaar. Dan verlies je hem echt niet uit het oog.

Met het vliegtuig

Ik heb het al eerder verteld, maar dit is heel belangrijk voordat je met het vliegtuig gaat reizen. Zorg er voor dat je de snaren van de spanning haalt voordat je gaat vliegen.

In een vliegtuig heb je namelijk veel luchtdruk en temperatuurverschillen en de extra spanning zou ervoor kunnen zorgen dat de hals van de gitaar breekt.

reizen met gitaar

Ook zou door dezelfde luchtdrukveranderingen je gitaar kunnen uitdrogen. Het is daarom ook verstandig om je gitaar de dag voordat je gaat vliegen wat vochtiger te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je gitaar naast de luchtbevochtiger te houden.

Zorg ook dat de gitaar goed vastzit in de koffer. Je wilt zeker niet dat je gitaar gaat stuiteren in de koffer. Stop desnoods een paar doeken in de koffer zodat de koffer aan alle kanten goed dempt.

Mijn laatste tip om goed voorbereid te zijn is om een paar ¨fragile¨ stickers op de koffer te plakken.

Geef een reactie