Ben jij helemaal gek van jazz of rock muziek(of welke andere stijl dan ook) en is het je grote droom om zelf elektrische gitaar te leren spelen?
Dan ben je hier helemaal op de goede plek.
Ik speel zelf ook al een paar jaar elektrische gitaar, en ik vind het zelf het mooiste instrument wat er is.
Maar als je helemaal nieuw bent met elektrische gitaar leren spelen, kan het zeer overweldigend overkomen wat je allemaal moet gaan aanschaffen.
Je zal natuurlijk een nieuwe(of tweedehandse) elektrische gitaar moeten kopen, maar natuurlijk ook de andere benodigdheden om elektrische gitaar te leren spelen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over welke gitaarlessen geschikt zijn om elektrische gitaar te leren spelen.
Maar geen paniek! In dit artikel ga ik je in detail uitleggen wat je minimaal nodig hebt om te beginnen met elektrische gitaar.
Wat is een elektrische gitaar?
Het is natuurlijk wel handig om te weten wat precies een elektrische gitaar is, en hoe anders je zijn dan de akoestische gitaar.
De elektrische gitaar is te herkennen aan de dunne massieve body. In tegenstelling tot de akoestische gitaar heeft de elektrische gitaar geen holling.
Dit komt omdat het geluid van de elektrische gitaar niet versterkt wordt door de holling, maar door een aparte versterker.
De elementen die onder de snaren van de gitaar bevinden registreren de trillingen van de snaren en worden door de versterker omgezet naar geluid.
Zo ontstaat het geluid als je de snaren aanslaat.
Wat ik zelf het grote voordeel van de elektrische gitaar vind is dat je op de versterker veel verschillende soorten geluiden kan instellen.
Je kan bijvoorbeeld een heel clean geluid laten horen, zoals het geluid van de akoestische gitaar. Maar ook kan je natuurlijk het bekende rock geluid laten horen.
Daarom is het mogelijk om vele soorten muziekstijlen te spelen met maar 1 elektrische gitaar.
Maar welke elektrische gitaar is nu geschikt?
Er is zoveel keuze in elektrische gitaren dat ik wel begrijp dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom geef ik een paar voorbeelden waarvan ik zal zeggen dat het betaalbare en goede elektrische gitaren zijn om mee te beginnen.
Houd er rekening mee dat deze gitaren kwalitatief niet te vergelijken zijn met de duurdere gitaren.
Maar dat wilt niet zeggen dat je ze ongeschikt zijn voor de beginnende gitarist.
Als je elektrische gitaar spelen echt leuk blijf vinden, kan je altijd nog beslissen om een betere gitaar aan te schaffen.
De benodigde accessoires
De bijbehorende accessoires zijn even belangrijk als de elektrische gitaar zelf.
Daarom heb ik voor jou de belangrijkste accessoires op een rijtje gezet zodat jij weet wat je allemaal moet gaan aanschaffen.
Versterker
De versterker is de belangrijkste accessoire om te hebben. Je zal namelijk geen enkel geluid kunnen produceren zonder versterker.
Dus best wel belangrijk :).
Net zoals bij elektrische gitaren is er ook veel keuze in versterkers variërend van 50 euro tot en met 2000 euro.
Maar laten we nu maar beginnen met een goedkope versterker.
Fender Frontman 10G
Als beginnende elektrische gitarist is de Fender Frontman 10G een van de beste keuzes als het gaat om versterkers. Deze versterker bied de volgende voordelen:
- Goedkoop
- Simpel te bedienen
Deze versterker levert de klassieke Fender uitstraling voor een hele mooie prijs. Doordat er de toonregeling heel gemakkelijk is, kan je als beginnende gitarist gemakkelijk het geluid instellen van de gitaar.
Er zijn twee kanalen beschikbaar:
- Clean geluid
- Overdrive geluid
Zo kan je de rustige nummers spelen, maar ook op het ruigere rockwerk overgaan.
Ik heb deze versterker ook gebruikt toen ik net begon met elektrische gitaar leren spelen, en is zeker goed bevallen. Zeker aan te raden!
Blackstar FLY 3
Eén van de nadelen van elektrisch gitaar is dat je altijd een versterker moet gebruiken. Als je het vervelend vind om de hele tijd met je versterker te slepen, heb ik misschien wel de ideale oplossing voor je.
De Blackstar FLY 3 is namelijk een 3 Watt mini gitaarversterker. Ideaal om mee te nemen waar je ook maar elektrische gitaar wil spelen.
Ondanks het kleinere formaat levert deze versterker dezelfde prestaties als de grote broer.
Ook is de Blackstar FLY 3 heel gemakkelijk te bedienen. Er zijn namelijk maar 5 knoppen om te bedienen. Met de gain knop kan je de hoeveelheid overdrive regelen voor de clean en overdrive sound.
Daarnaast beschikt de versterker over een ingebouwd delay-effect.
Het is een klein, maar wel veelzijdig versterkertje.
Deze versterker gebruik ik voornamelijk als ik ergens anders oefen dan mijn normale oefenplek. Het produceert niet zo mooi geluid als mijn normale versterker, maar het is zeker ook niet slecht.
Als je graag op meerdere plekken wil gaan oefenen, is deze versterker echt ideaal en zeker aan te bevelen.
Plectrum
Naast de versterker heb je ook een plectrum nodig. Een plectrum is een hulpstuk om met je rechterhand de snaren aan te slaan, zonder dat je je vingers hoeft te gebruiken.
Met een plectrum kan je veel preciezer de snaren aan slaan, en dus gemakkelijker. Ook voorkomt het pijnlijke vingers, dat zeker fijn is.
Stemapparaat
Een stemapparaat is zeker ook heel belangrijk om te hebben. Je wilt immers(als het goed is) niet als een valse kraai klinken.
Er zijn diverse soorten stemapparaten beschikbaar:
- Stemvork
- Stemfluitje
- Digitaal
- Applicatie op telefoon of tablet
Naar de eerste twee zal ik niet eens naar gaan kijken. Deze stemapparaten zijn heel ouderwets en zijn ook veel moeilijker in gebruik.
Als je telefoon of tablet tot je beschikking hebt, zijn er duizenden stemapplicaties beschikbaar. Waar ik zelf een heel groot fan van ben is GuitarTuna(Android en IOS).
Met GuitarTuna kan je heel gemakkelijk je gitaar stemmen. Daarnaast zitten er nog meer functies op zoals een metronoom. Zeker aan te raden.
Als je toch liever toch een digitale metronoom wil, kan ik je de Fazley T-80 aanraden. Dit is een stemapparaat en metronoom in 1.
Deze gebruik ik zelf heel vaak en het is een fijn apparaat om mee te werken.
Metronoom
Een metronoom is niet een verplichte om te hebben, maar ik zal je het wel aanraden. Een metronoom is een apparaat(of applicatie) dat in een bepaald ritme bliepjes laat horen.
Je kan dan zelf de aantal bliepjes instellen in BPM(beats per minute).
Zo kan je in elk gewenst tempo je gitaarnummers spelen. Zeker handig als beginnende gitarist om je ritmegevoel te ontwikkelen.
Dus zeker aan te bevelen.
Zoals ik al eerder had aangegeven is er in de applicatie GuiterTuna een metronoom functie ingebouwd. Daarnaast kan je de metronoom gebruiken op de Fazley T-80.
Gitaarhoezen
Als je veel met je gitaar wilt gaan reizen, is een gitaarhoes zeker een aanrader. Een gitaarhoes zorgt ervoor dat de gitaar niet kan beschadigen tijdens het reizen, maar ook makkelijker mee te dragen is.
Gitaar beginnerssets
Wat ik je als aanraden als elektrische gitaar beginner is om een gitaar beginnerset te kopen. Dit zijn sets waar je alle benodigdheden in 1 pakket krijg om gelijk te kunnen beginnen met elektrische gitaar leren spelen.
Zo weet je zeker dat je alle benodigdheden in bezit heb om gelijk op je elektrische gitaar te gaan jammen.
Daarom heb ik voor jou twee beginnersets op een rijtje gezet. Zo kan je de elektrische gitaar kiezen die jij het mooiste vind.
Squier Stratocaster Pack
Bij de Squier Stratocaster Pack(verkrijgbaar in bruin en zwart) krijg je de Fender Bullet Stratocaster elektrische gitaar met de 10 watt Fender Frontman 10G gitaarversterker.
Ook worden deze toebehoren bijgeleverd:
- Plectrums
- Draagtas
- Gitaarband
- Gitaarkabel
- Fender Play 3 maanden lessen prepaid card
Kortom: Alles wat je nodig heb om te beginnen!
Ibanez IJRX20U-BL
Bij de Ibanez IJRX20U-BL Gio jumpstart starterpack krijg je de Ibanez IJRX20U-BL Blue Gio elektrische gitaar met een 10 watt combo versterker.
De volgende toebehoren worden meegeleverd:
- Plectrums
- Draagtas
- Kabel
- Stemapparaat
- Accessoire tas
- Gitaarband
- Hoofdtelefoon