Gitaar spelen? 10 handige tips om een ster in gitaar spelen te worden!

gitaar spelenHet is voor veel mensen onduidelijk wat er bij komt kijken als je wilt beginnen met gitaar spelen.

Er komen vragen op zoals:

 • Met welke gitaar moet ik beginnen?
 • Welke gitaarlessen zijn voor mij geschikt?

En er zijn waarschijnlijk nog veel meer vragen die je hebt voordat je begint met gitaar spelen. In dit artikel geef ik je daarom handige tips om een goede start te maken met gitaar spelen.

Stel je doel vast

Wat voor mij belangrijk was toen ik begon met gitaar spelen was om een doel te stellen. Zonder doel is het namelijk moeilijk te bepalen waarom je gitaar wilt leren spelen. Je kan als doel hebben om een bepaald nummer te kunnen spelen dat je heel leuk vind, of misschien wil je heel graag voor een klein of groot publiek spelen.

Het is namelijk makkelijker om meer motivatie te houden als je een doel in je achterhoofd hebt. Ik kan je alvast vertellen dat de gitaar een moeilijk instrument is om te bespelen en dat er momenten zijn(vooral in het begin) dat je de handdoek in de ring wilt gooien. Door op dat soort momenten aan je doel(en) te denken kan je je motivatie nog hoog houden om alsnog door te gaan.

Dus denk zeker even eerst goed na waarom je gitaar wil leren spelen. Dan komt de rest helemaal goed :).

Koop een geschikte beginnersgitaar

Dat is 1 van de belangrijkste stappen om te beginnen met gitaar spelen. Zonder gitaar kan je natuurlijk niet gitaar spelen :). Er zijn heel veel gitaren te koop en ik begrijp zeker dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Soort gitaar

Er zijn eigenlijk twee soorten beginnersgitaren te koop:

 • Akoestische gitaar
 • Elektrische gitaar

Beide zijn zeer geschikt om mee te beginnen. Maar ik adviseer je om een klassieke, houten Spaanse gitaar te kopen om te beginnen. Dit soort gitaar heeft veel ruimte tussen de snaren zodat je makkelijker je vingers op de snaren kan zetten zonder dat je de andere snaren raakt.

Nylon snaren die op deze gitaar zitten zijn wat dikker en zorgen ervoor dat je minder pijn hebt als je je vingers op de snaren zet. Daardoor kan je langer gitaar spelen achter elkaar zonder problemen.

Prijs gitaar

De prijzen variëren sterk als het om gitaren gaat. De goedkoopste gitaren beginnen met 70 euro en eindigen met duizenden euro’s.

Als het om gitaren voor beginners gaat, raad ik je niet aan om echt voor de goedkoopste te gaan. De kwaliteit van deze gitaren zijn meestal een stuk minder en je deze gitaren gaan meestal sneller stuk. Ook is de geluidskwaliteit een heel stuk minder.

Ik raad je aan om een gitaar te kopen tussen de 50 en 150 euro. Maar het ligt er volkomen aan hoeveel geld je te besteden hebt.

Les nemen om gitaar te leren spelen

Zonder gitaarles te nemen wordt het heel lastig om al je favoriete nummers op de gitaar te leren spelen.

Er zijn verschillende lesmethodes om gitaar te leren spelen:

 • Privé gitaarlessen
 • Muziekschool
 • Online gitaarcursus

Privé lessen

Bij privé lessen krijg je 1 op 1 les van een gitaar leraar. Dit is een goede optie om les te krijgen, maar is ook best duur. Je betaalt al snel 20 tot 30 euro per uur. Deze docenten komen dan wel langs bij je thuis, dat bespaart dan aardig wat reiskosten.

gitaar spelen

Muziekschool

Op een muziekschool krijg je in groepsverband lessen. Dan zijn er 1 of meerdere kwalificeerde docenten die je gaan helpen met gitaar spelen. Het kan heel leuk zijn om met andere mensen gitaar te leren spelen.

Nadeel van naar een muziekschool gaan is dat deze lessen zijn gepland op bepaalde dag in de week. Je moet natuurlijk dan net kunnen en het kan zijn dat je een les gaat missen als je wat anders in je agenda hebt staan.

Dan ga je achterlopen met je gitaarlessen en dat wil je natuurlijk niet. De muziekschool is wel wat goedkoper dan een privé leraar. Je betaalt tussen de 1000 en 1200 euro per jaar. Daar krijg je dan een half uur tot een uur les per week voor.

Online gitaarles

Tegenwoordig is er andere populaire manier om gitaar te leren spelen: Online gitaarles. Online gitaarles is heel populair omdat dat heel veel voordelen bied:

Heel voordelig

Online gitaarlessen zijn heel betaalbaar omdat je geen 1 op 1 begeleiding krijgt van een gitaar leraar. Prijzen variëren van 40 tot en met 180 euro voor een compleet pakket. Daar krijg je dan 20 tot 30 lessen voor.

Veel lesmateriaal

Als lesmateriaal krijg je vooral e-books en instructievideo’s. In de E-books zijn de lessen beschreven die dan gaat volgen. Dit lesmateriaal is online te vinden op internet.

Lessen in je eigen tempo volgen

Omdat je niet verplicht naar lessen hoeft te gaan kan je de gitaar lessen op je eigen tempo volgen. Het is dus niet erg als je een weekje gitaar spelen overslaat.

Welke lesmethode moet ik dan kiezen?

Elk mens is anders en heeft daarom zijn eigen voorkeur om gitaar te leren spelen. Probeer gewoon een proefles van een privé leraar of een online gitaarcursus. Je komt vanzelf achter welke lesmethode het beste bij jou past.

Maar ik raad zeker aan om naar een online gitaarcursus te kijken. Het is voor een redelijke prijs gitaar leren spelen zonder verplichtingen.

Stem je gitaar voor je gaat spelen

Stem je gitaar voordat je gaat gitaar spelen. Het is niet echt motiverend om naar je gitaarspel te luisteren als het heel vals is. Je gitaar kan je stemmen met een stemapparaat. Ook zijn er mobiele apps die je kan gebruiken om je gitaar te stemmen.

Je doet jezelf en andere veel plezier als je gitaar goed gestemd is.

Neem een goede houding aan

Het is heel belangrijk dat je een goede houding aanneemt bij het gitaar spelen. Je houd dan de onderkant van de kast van de gitaar op je rechterbeen en leun je de achterkant van de kast tegen je linkerbeen op.

Je rechterarm leunt vervolgens op de bovenkant van de kast. Het is daarbij belangrijk dat je recht zit.

Vingernagels linkerhand kort houden

Ik adviseer om je vingernagels van je linkerhand kort te houden voordat je met gitaar spelen gaat beginnen. Niks is vervelender dan dat je de gitaarsnaren niet goed in kan drukken doordat je nagels er tegen aan komen.

Nog een goede tip: Hou je vingernagels van je rechterhand juist wat langer. Als je zonder plectrum gaat spelen kan je met langere nagels de snaren makkelijker aanslaan.

gitaar spelen

Ga een metronoom gebruiken

Nog een goede tip is om een metronoom gebruiken. Een metronoom is een apparaatje dat bliepjes of tikjes geef om je te helpen met tellen.

Je kan deze metronoom op elk gewenst tempo instellen. Je kan dus eerst een nummer wat langzamer spelen dan het oorspronkelijke tempo.

Dat kan je zeker helpen met het onder de knie krijgen van een nummer. Een metronoom is dus heel belangrijk, vooral als je begint met gitaar spelen.

Leer muziek begrijpen

Als je snapt hoe muziek in elkaar zit, ga het ook makkelijker op gitaar spelen.

Kijk bijvoorbeeld naar Popmuziek: Het heeft altijd een bepaalde structuur:

 • Intro
 • coupletten
 • Refrein

Als je deze structuren in de muziek gaat herkennen, ga je steeds makkelijker de akkoorden en tekst van deze nummers onthouden.

Oefen liedjes die jij leuk vindt

Elke gitarist heeft zijn favoriete nummers die hij of zij wilt spelen op de gitaar. Wanneer je begint met gitaar spelen zal dat eerst nog niet gaan. Je toch eerst wat saaiere oefeningen en liedjes moeten oefenen.

Maar dat hoort er eenmaal bij. Als je wat verder bent met gitaar spelen bouw je steeds meer vaardigheden op om al favoriete nummers te gaan spelen. Het belangrijkste is dat je genoeg motivatie blijft houden om zover te komen.

Dan kom je er wel!

Blijf elke dag oefenen

Om gitaar te leren spelen is 1 ding heel belangrijk: oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Om de meeste vooruitgang te maken is het belangrijk dat je minimaal een kwartier tot een half uur oefent per dag.

Wat ik niet zal aanraden is dat je bijvoorbeeld 1 dag per week een paar uur achter elkaar oefent. Je gaat zeker last krijgen van je vingers, vooral als je net begint met gitaar spelen.

Probeer het gitaar spelen zoveel mogelijk te verspreiden over de dagen. Je zal dan zien dat je dan de meeste vooruitgang boekt.

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder dure gitaarlessen?

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder honderden euro´s uit te geven aan dure gitaarlessen? Dat klinkt meer als een droom dan de realiteit toch?

Dat dacht ik zelf ook jaren geleden toen ik begon met gitaar spelen. Maar niks is minder waar. Met deze cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien! Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kiki Wals

  Erg goed dat je erop wees dat het belangrijk is dat ik minimaal een kwartier tot een half uur oefen per dag. Ik heb altijd gitaar willen spelen, en dit jaar laat ik mijn droom eindelijk uitkomen! Zodra ik een gitaar koop, besteed ik elke dag minstens 20 minuten aan het oefenen!

 2. Jan Dijkstra

  Voor mijn zoon heb ik vorige maand een gitaar gekocht, zodat hij gitaar kan leren spelen. Ook volgt hij gitaarles, maar hij vindt het niet snel genoeg gaan. Daarom zoeken we naar meer tips. Het lijkt mij verstandig als hij inderdaad gaat leren muziek te begrijpen en kijkt hoe liedjes in elkaar zitten. Bedankt!

Geef een reactie