De 9 meest gemaakte beginnersfouten op gitaar die je wil voorkomen!

beginnersfouten op gitaarHartstikke tof dat je besloten(of misschien nog moet beslissen) dat je gitaar wilt leren spelen. Maar het is natuurlijk belangrijk om direct goede stappen te zetten als je net van start gaat.

Om je daarbij te helpen heb ik speciaal voor jou de 9 meest gemaakte beginnersfouten op gitaar voor je op een rijtje gezet om te zorgen dat jij deze fouten alvast niet ga maken.

 

 

Jezelf gitaar leren spelen

Je weet ongetwijfeld wel dat er genoeg gratis gitaarlessen te vinden zijn op het internet. En natuurlijk kan je daar wat van opsteken.

Maar meestal missen deze lessen 1 fundamenteel iets: structuur. Het is heel belangrijk om als beginnende gitarist een goede structuur hebben om stapje voor stapje nieuwe vaardigheden en technieken aan te leren. Anders heb je een grote kans dat je geen goede basis opbouwt.

Daarnaast zijn er op het internet zoveel gratis Youtube gitaarlessen te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En hoe weet je dat de man of vrouw die je lessen geeft wel een goede leraar of lerares is? Je hebt dan een kans dat je ook nog de verkeerde vaardigheden en/of technieken aanleert.

Ga dus nooit gitaarlessen volgen op Youtube. Het is natuurlijk nooit verkeerd om een liedje te leren op Youtube. Maar als je echt een goede gitarist wil worden, volg dan kwalitatieve gitaarlessen!

Verkeerde gitaar kopen

Bedenk allereerst of je rechts of linkshandig bent. Een rechtshandige zal nooit goed op een linkshandige gitaar kunnen spelen en vica versa.

Als je vervolgens een rechtshandige gitaar koopt, terwijl je later erachter komt dat je linkshandig bent zal dat natuurlijk heel stom zijn.

Het is natuurlijk mogelijk om een rechtshandige gitaar om te bouwen naar een linkshandige gitaar, maar het kost heel veel moeite en veel geld om dit te doen. Heel veel moeite dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

Geen goede houding aannemen

Je hebt het misschien wel op concerten gezien: Gitaristen die in de gekste houdingen de gitaar bespelen. Dat ziet er natuurlijk heel leuk uit, maar als beginnende gitarist kan je beter rustig aandoen en goed op je houding te letten.

Waarom dat zo belangrijk is? Omdat een verkeerde houding kan resulteren dat je je linkerhand niet op de juiste wijze op het fretbord zet zodat je jezelf het veel moeilijker maakt om bijvoorbeeld bepaalde akkoorden goed te spelen.

Maar wat is dan een goede houding?

  • Laat de ronding van gitaar op je rechterbeen steunen
  • Hou je elleboog op het bovenste uiteinde van de gitaar
  • Sla de snaren aan met alleen de beweging van je pols(leun je hand niet op de snaren!)
  • Laat je linkerarm los hangen

En begin niet met gitaar spelen totdat je de juiste houding hebt gevonden!

Geen warming up doen

Wat geheel onderschat wordt door beginnende gitaristen is om geen warming up te doen voordat ze beginnen met de oefensessie.

Als je een tijdje niet gespeeld hebt en je gaat gelijk met volle bak oefenen zullen je vingers wat stijfer zijn om de juiste akkoorden te vormen en de juiste snaren aan te slaan. Je vingers komen minder goed op gang en je zal merken dat het ineens stuk moeilijker gaat met de lesstof.

Wanneer je 2 tot 3 minuten je vingers opwarmt zal je merken dat het oefenen daarna veel makkelijker gaat. Het is slim om als warming up om iets herkenbaars te spelen en wat je al goed beheerst.

Je gitaar niet stemmen

Vaak vergeten beginnende gitaristen om hun gitaar te stemmen voordat ze gaan oefenen. Als de gitaar niet gestemd wordt zal de gitaar heel waarschijnlijk als een valse kraai gaan klinken.

En dat gaan je oren zeker niet leuk vinden! Stem dus altijd van tevoren je gitaar als je begint met gitaar spelen.

Je kan bijvoorbeeld met de Fazley T-80 je gitaar stemmen, of met een app op je telefoon.

Beginnen met alleen je vingers te spelen

Veel beginnende gitaristen beginnen zonder plectrum te spelen. Het lijkt misschien makkelijker om alleen met je vingers te spelen, maar dat zal zeker tegenvallen.

beginnersfouten op gitaar

Door te beginnen met een plectrum ontwikkel je beter het gevoel om een of meerdere snaren aan te slaan. Ook ben je veel preciezer met een plectrum dan met je eigen vingers.

Later als je wat meer gevoel hebt om met een plectrum te spelen, kan je altijd nog fingerpicking op de gitaar leren spelen als je dat graag wilt.

Niet regelmatig oefenen

Een van de belangrijkste beginnersfouten die je kan maken. Het is heel belangrijk om minimaal een kwartiertje tot een half uur per dag te oefenen.

En nu denk je dat je makkelijk ga volhouden, maar vergis je niet. Op sommige dagen heb je misschien geen zin om te spelen omdat je het druk heb gehad, of de oefeningen of liedjes heel moeilijk zijn. Probeer dan jezelf toch te forceren om toch even spelen, al is het maar een kwartiertje.

Gitaar leren is een proces dat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Zie het als een nieuwe taal leren of fietsen, dat kan je ook niet direct.

Ik zal dan niet ontkennen dat in het begin het oefenen best moeizaam zal gaan, en dat het soms doorbijten is. De akkoorden zijn moeizaam te vormen en het zal moeilijk zijn om de juiste snaren aan te slaan.

Maar als je consequent volhoud om door te blijven gaan, zal je na zelfs al na 2 of 3 weken zien dat je al wat kan spelen, wat een geweldig gevoel geeft!

Te snel door de lesstof gaan

Je wilt natuurlijk heel graag liever morgen dan vandaag al je favoriete nummers leren spelen. Maar ik kan je al verklappen dat je jammer genoeg niet zo werkt.

beginnersfouten op gitaar

Om een goede basis te vormen is het heel slim om niet te snel door de lesstof te gaan. Behandel dus de lesstof aandachtig. Dat zal misschien wat saai en/of droogjes zijn, maar het kan uiteindelijk op de langere termijn wel verschil maken.

Ikzelf heb ook deze beginnersfout gemaakt. Ik wilde gelijk mijn favoriete nummers spelen, maar het ging natuurlijk voor geen meter.

Vervolgens toch maar de akkoorden individueel goed geoefend.  Na best lang oefenen is toch uiteindelijk gelukt!

Geen doel hebben

De gitaar is een moeilijk instrument om te bespelen, dat geef ik eerlijk toe. Zoals ik al eerder had aangegeven is het belangrijk om consequent het liefst elke dag minimaal een kwartiertje te oefenen.

Maar het blijft soms toch moeilijk om gemotiveerd te blijven, vooral in het begin als het misschien heel moeizaam verloopt.

Daarom is het verstandig om een doel aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan een liedje dat je graag wil leren spelen of een mini concert dat je wilt geven aan familie of vrienden.

Als je dit doel in je achterhoofd houd zal je zien dat je dan toch dat kleine beetje meer motivatie krijgt om toch door te oefenen. En dan zal je zien dat je resultaten gaat boeken. Geef dus nooit op en blijf consistent oefenen!

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder dure gitaarlessen?

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder honderden euro´s uit te geven aan dure gitaarlessen? Dat klinkt meer als een droom dan de realiteit toch?

Dat dacht ik zelf ook jaren geleden toen ik begon met gitaar spelen. Maar niks is minder waar. Met deze cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen. Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Je hebt er niks mee te verliezen toch? alleen maar te winnen!

Geef een reactie