Gitaar spelen met apps? De beste apps om je te helpen met gitaar spelen!

gitaar leren spelen met apps

Vroeger toen je gitaar wilde leren spelen, kon je bijvoorbeeld lessen nemen bij een gitaar leraar en/of via lesboeken. In de tijd van de elektronische apparaten en het internet is er zoveel veranderd als het gaat om het leren van gitaar spelen.

Er zijn nu zoveel nieuwe mogelijkheden zoals een online gitaarcursus volgen. Ook zijn er diverse apps op de markt die je kunnen ondersteunen met het leren van gitaar.

Daarom geef ik je in dit artikel een overzicht van de beste apps die je zeker gaan helpen met het leren van gitaar.

 

Stem apps

Het allereerste wat belangrijk is voordat je gitaar gaat spelen: Je gitaar stemmen.  Daarom begin ik ook met de stem apps.

Guitar Tuna

Er zijn heel veel stem apps te vinden op het internet, maar er zijn veel apps die traag  zijn en niet heel erg accuraat zijn met stemmen. De app die ik zelf gebruik, en waarmee ik hele goede ervaringen heb, is Guitar Tuna.

Afbeeldingsresultaat voor guitar tuna

Naar mijn mening is Guitar Tuna een van de beste stem apps die je voor Android en Apple kan vinden. De app reageert goed en is heel nauwkeurig naar mijn ervaringen.

Wat ook handig is wanneer je een snaar gaat stemmen,  je een geluidje hoort plus op het scherm te zien is of die snaar goed is gestemd.

Guitar Tuna is voor de Android playstore en Apple store.

Metronoom apps

Wat elke gitarist eigenlijk ook wel nodig heeft: een metronoom. Een metronoom is een apparaatje(of app) dat een bepaald ritme aangeeft met behulp van een soort tikje of bliepje.

Dit ondersteund je als gitarist om in een bepaald ritme te spelen. Als je de BPM bijvoorbeeld op 60 zal zetten, hoor je 60 tikjes/bliepjes per minuut.

Omdat er veel verschillende soorten metronoom apps bestaan, zal ik je er twee laten zien.

 1. Metronome by Soundbrener
 2. Loopz

Metronome by Soundbrener

Als je een simpele app zoek zonder al teveel poespas dan raad ik The metronome by Soundbrenner aan. Dit is een gratis app waarmee je de basisfuncties van de metronoom ter beschikking hebt.

Je heb de volgende functionaliteiten:

 1. Ritme(BPM) instellen
 2. Muziekmaat instellen

The Metronome by Soundbrenner for Android - APK Download

 

Ook kan je een eigen ritme aangeven door op een bepaald tempo op de ¨tab¨ knop te drukken. De app zorgt er vervolgens voor dat de juiste BPM wordt ingesteld.

Dit kan zeker handig zijn als je ritme van een bepaald nummer wilt weten.

Metronome By Soundbrenner is verkrijgbaar in de Android Playstore en Apple store.

Loopz

Als je metronoom app zoekt waarmee je meer kunt dan alleen een ritme aangeven, dan zit je met Loopz helemaal goed.

Met Loopz kan je namelijk verschillende drum loops afspelen van verschillende genres zoals:

 1. Pop
 2. Rock
 3. Blues
 4. Electro
 5. Metal

En nog veel meer.

Afbeeldingsresultaat voor loopz app

Ook is het ritme van elke drum loop aan te passen. Zo kan jij je oefensessie in je favoriete genre aanpassen op de snelheid die jij wilt.

Maar natuurlijk kan je ook de ¨normale¨ metronoom gebruiken als je die nodig heb.

Loopz is verkrijgbaar in de Android Play store en Apple store.

Akkoorden apps

Als beginnende gitarist is het belangrijk om de basisakkoorden te leren kennen. Je kan namelijk al met twee of drie akkoorden al honderden gitaarnummers spelen, en dat is natuurlijk hartstikke leuk.

Dan is het natuurlijk handig om alle basis en meer gevorderde akkoorden op 1 plek te hebben. Het is daarom ook erg handig voor de meer gevorderde gitarist.

Guitar Toolkit(Alleen in de Apple Store)

Guitar Toolkit heeft een mooie en intuïtieve interface dat je elk akkoord laat zien dat er op de gitaar gespeeld kan worden, op elke positie van het fretbord.

Je hoeft maar de naam van het akkoord op te geven, en de app laat een paar goede ideeën zien hoe je het akkoord zou kunnen spelen.

Naast het zien van de akkoorden heeft de app ook nog andere functies zoals:

 1. Een gitaar stemmer
 2. Metronoom
 3. Maken van drum patronen

Afbeeldingsresultaat voor guitar toolkit app

Je kan deze app al aanschaffen voor 3,49 euro.

Guitar Chords book(voor Android)

Als je een akkoorden app zoekt voor een Android apparaat, dan is Guitar Chords Book wel wat voor je.

Met Guitar Chords Book kan je net als Guitar Toolkit alle akkoorden inzien die er te spelen zijn op het fretbord.

Wat ik leuk vind aan deze app is dat je de akkoorden ook kan afspelen en horen. Zo weet je zeker dat je het juiste akkoord speelt.

Hier gratis te downloaden in de Android Playstore

Tab apps

Als je zoekt voor tabs(een soort notenbalk speciaal voor de gitaar). om je favoriete nummers te spelen, dan heb je daar zelfs ook nog apps voor.

Ultimate Guitar Tabs

Wat ik zelf gebruik en wat goed bevalt is Ultimate Guitar Tabs. Ultimate Guitar Tabs is een website/app waar je veel tabs kan vinden van verschillende gitaarnummers.

Afbeeldingsresultaat voor ultimate guitar tabs

De app van Ultimate Guitar Tabs heeft ook nog diverse functies zoals:

 1. Auto scroll(heel handig tijdens het gitaar spelen)
 2. Handige tools en features

Ultimate Guitar Tabs is verkrijgbaar in de Android Playstore en Apple Store.

iReal Pro

Wat ik zelf niet echt gebruik, maar wel goede verhalen over gehoord heb, is iReal Pro.

iReal Pro heeft net zoals Ultimate Guitar tabs ook tabs van heel veel verschillende gitaarnummers. Alleen iReal Pro is meer gericht naar Jazz spelers.

Afbeeldingsresultaat voor ireal pro

Dus als je Jazz wilt gaan spelen/speelt, zal iReal Pro de beste keuze voor jou zijn.

Qua functionaliteiten heeft iReal Pro meer te bieden, maar iReal Pro heeft wel een wat hogere moeilijkheidsgraad om de app op zijn best te kunnen gebruiken, maar wanneer je gewend ben aan al de functionaliteiten, dan is het een geweldige app om te gebruiken.

iReal Pro is verkrijgbaar in de Android Playstore en Apple store voor 14,99 euro.

Binnen 24 weken gitaar leren spelen zonder dure gitaarlessen?

De bovenstaande apps zijn heel handig om je te ondersteunen bij het gitaar leren spelen, maar vervangen niet goede gitaarlessen. Als jij de juiste basisvaardigheden en technieken wil aanleren zal je toch goede gitaarlessen moeten gaan volgen. Je komt er gewoon niet onderuit.

Maar wil jij geen honderden euro´s gaan uitgeven aan dure gitaarlessen? Lees dan zeker even verder.

Met deze online cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 24 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen. Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven. Je hebt er niks mee te verliezen toch? alleen maar te winnen!

Geef een reactie