Gitaarles volgen? De beste methodes om gitaar te leren spelen!

gitaarlesAls je hebt besloten om eindelijk gitaar te leren spelen, is het altijd wel noodzakelijk om gitaarles te volgen om de basisvaardigheden goed te kunnen beheersen.

Maar de vraag die je jezelf stelt is natuurlijk:

Welke lesmethode is het beste geschikt voor mij?

Er zijn tegenwoordig heel wat manieren om gitaar te leren spelen:
1. Les krijgen van een privé leraar
2. Op een muziekschool les krijgen
3. Online gitaarcursus volgen

Ik snap dat je niet goed weet welke lesmethode het beste bij jou past.

Om je daarbij te helpen heb ik in dit artikel de beste lesmethodes op een rijtje gezet met de belangrijkste voor- en nadelen.

Zo kan jij uiteindelijk de gitaarles kiezen die het beste bij jou past.

Gitaarles krijgen van een privé leraar

Vroeger, toen je nog geen gitaar kon leren met behulp van het internet, was gitaarles krijgen van een privé leraar een van de populairste lesmethodes.

Maar dat wil niet zeggen dat les krijgen van een privé leraar helemaal is uitgestorven. Tegenwoordig is het nog steeds een hele populaire lesmethode om gitaar te leren spelen.

Je krijgt bijvoorbeeld op een muziekschool of thuis les om gitaar te leren spelen.

Voordelen van een privé leraar gitaarles krijgen

Het grootste voordeel van een privé leraar is dat je 1 op 1 les krijgt. Je krijgt dan alle aandacht van de privé leraar om jou het beste te ondersteunen met gitaar leren spelen.

Doordat je veel aandacht krijgt, kan je je gitaar vaardigheden sneller ontwikkelen dan bij andere soorten leermethodes.

Ook kan je gitaarleraar wijzen op details die jou kunnen helpen om je gitaar vaardigheden te verbeteren die je nog niet goed onder de knie hebt.

Ook zijn privé lessen ook heel flexibel te plannen vergeleken met een muziekschool. Je hoeft immers niet rekening te houden met andere muzikanten.

Je hoeft alleen maar rekening te houden met je eigen agenda en die van je gitaar leraar.

Ook de gitaarlessen zelf zijn flexibel in te richten. Als jij graag bepaalde nummers wilt spelen of bepaalde technieken wilt leren, is dat vaak wel mogelijk.

Ook is het vaak mogelijk om thuis gitaarles te krijgen. Dat kan voor jou heel wat reiskosten besparen.

En veel mensen vinden het fijn om thuis gitaarles te krijgen.

Nadelen van een privé les gitaarles krijgen

Maar er zitten niet alleen voordelen aan om privé les te volgen.

Het is vaak ook moeilijk om een geschikte gitaarleraar te vinden. Ook kan de kwaliteit van lesgeven heel verschillend zijn bij gitaarleraren.

Een gitaarleraar kan natuurlijk alle benodigde diploma’s om benoemd te worden als gitaarleraar. Maar als de leraar niet goed de lessen over kan brengen, ga je er niet veel aan hebben.

gitaarles

En je moet ook een klik hebben met deze persoon. Je gaat veel tijd doorbrengen met deze persoon, en het moet natuurlijk wel een hele leuke tijd worden.

Nog een groot nadeel voor veel mensen is het hoge lesgeld. Privé lessen zijn altijd wel duurder dan les krijgen op een muziekschool of online gitaarles volgen.

Daar krijg je natuurlijk wel persoonlijke begeleiding voor. Maar het moet natuurlijk wel voor jou betaalbaar blijven.

Kosten privé leraar

Wanneer je privé les krijgt van een leraar, kunnen de kosten heel erg variëren.  Er zijn gitaarleraren die al voor 10 euro per uur lesgeven. Maar er zijn duurdere leraren die zelfs 40 euro per uur gaan rekenen.

Meestal geven de duurdere leraren toch betere kwaliteit les dan de goedkopere leraren.

Het ligt dus aan jou wat voor kwaliteit lessen je wilt krijgen. Je kan wel de goedkopere lessen gaan volgen, maar de kans bestaat dat je geen goede gitaarles gaat krijgen.

Wat ik je kan adviseren is om een proefles te volgen en te kijken of je de les leuk en leerzaam vind. Dan kan je altijd nog beslissen of je ermee door wilt gaan.

Gitaarles op een muziekschool

Gitaarles volgen op een muziekschool betekent dat je gitaarles krijgt van 1 of meerdere gitaardocenten in groepsverband.

Maar wees maar niet bang dat deze groepen te groot worden. Er zijn meestal maar een aantal vaste plekken beschikbaar.

Daardoor krijgen alle studenten evenveel aandacht om alle vaardigheden op gitaar te kunnen ontwikkelen. Daardoor is het voor iedereen een leuke tijd.

Voordelen muziekschool

1 van de voordelen op een muziekschool is dat het goedkoper is dan les krijgen van een privé leraar.

Je weet daarbij zeker dat je les krijgt van kwalificeerde docenten.

En je blijft ook heel gemotiveerd om te blijven spelen. Je moet immers elke week naar de gitaarles komen om te laten horen wat je hebt geoefend.

Voor veel mensen werkt dit aanmoedigend om te blijven spelen. Ze hebben immers elke week een doel om naartoe te werken.

Ook vinden de meeste mensen ook leuk om samen met meerdere mensen les te krijgen. Het is natuurlijk heel leuk om je passie voor gitaar spelen te delen met andere mensen.

Maar het is ook heel nuttig. Als je ergens mee vastloopt of vragen hebt kunnen de leraren, maar ook je mede studiegenoten je ermee helpen.

En het is natuurlijk hartstikke leuk om nummers samen met andere gitaristen te spelen, dat ook heel bijzonder is om te doen.

gitaarles

Nadelen muziekschool

Er zijn natuurlijk ook wel wat nadelen om gitaarles te volgen op de muziekschool.

De gitaarlessen op de muziekschool zijn vastgezet op een bepaalde dag. Dat zorgt ervoor dat deze lessen niet heel flexibel zijn.

Er moeten immers les gegeven worden aan meerdere muzikanten. Het is gewoon niet mogelijk om de wensen van iedere leerling te realiseren.

Je zou toch de tijd moeten vrijmaken om elke week naar gitaarles te gaan. Voor mensen met een drukke agenda kan dat soms moeilijk te regelen zijn.

Ook krijg je minder aandacht van docent dan bij een privé leraar. Daardoor zou het langer kunnen duren om de basis vaardigheden op te bouwen.

Als laatst is er weinig aandacht voor individuele behoeften om bijvoorbeeld om een bepaald nummer te spelen wat jij leuk vind.

Dat zou voor sommige mensen demotiverend kunnen werken.

Kosten muziekschool

Een muziekschool is wel minder duur dan een privé leraar, maar ook nog steeds prijzig.

Voor een muziekschool betaal je ongeveer tussen de 1000 en 1400 euro per jaar. Daarvoor krijg je ongeveer 30 minuten per week les.

Als je dit toch te duur vind, is het bij sommige muziekscholen mogelijk om 1 keer per twee weken les te krijgen. Dan betaal je ongeveer tussen de 500 en 800 euro per jaar.

Het nadeel hiervan is wanneer je tussen de lessen door vragen hebt, je bij niemand terecht kan. Je bent dan wel op jezelf aangewezen.

Online gitaarles volgen

In het huidige digitale tijdperk is het ook mogelijk om online gitaarles te volgen. Je krijgt dan het studiemateriaal aangeboden via een website.

Je krijgt dan een verzameling verschillende soorten studiemateriaal aangeboden zoals: E-books en  instructievideo’s. Soms krijg je er ook nog geluidsopnames bij van de oefening, zoals bij de Gitaarles van Koen.

De E-books en instructievideo’s kan je dan op je eigen gewenste apparaat bekijken zoals een computer, tablet, of zelfs een smartphone.

Voordelen online gitaarles

Voor veel mensen zal de prijs een groot voordeel zijn van online gitaarles. Het is gewoon veel goedkoper dan bij een privé leraar of muziekschool gitaarles volgen.

Ook hebt je veel meer flexibiliteit. Jij bepaald zelf wanneer je gitaarles gaat volgen omdat je niet meer verplicht naar een gitaarles hoeft.

Het is vooral ideaal voor mensen met een drukke agenda. Je hoeft immers niet meer op een vaste dag in de week naar gitaarles, en dat is gewoon heel fijn.

Maar ook als even geen zin hebt om gitaar te spelen. Er zijn geen verplichtingen en je kan de volgende gitaarles gewoon verzetten.

gitaarles

Ook hoeft je niet meer te reizen en eventuele reiskosten te maken. Je kan gewoon lekker thuis gitaar spelen.

Dan kan je de tijd die je kwijt bent aan reizen gebruiken voor gitaar spelen.

Als laatst krijg je bij de meeste cursussen onbeperkte toegang en online begeleiding. Als je ergens mee vastloopt of vragen hebt, kan je altijd wel hulp vragen.

Nadelen online gitaarles

Maar er zitten ook wel wat nadelen aan online gitaarles.

Zoveel zelfstandigheid  kan ook wel een keerzijde hebben. Sommige mensen vinden het heel lastig om gemotiveerd te blijven om elke week de lessen te volgen en te oefenen.

Een muziekleraar zou eventueel de stok achter de deur kunnen houden om te zorgen dat jij elke week blijft oefenen en niet gedemotiveerd raakt.

En zo iemand hebt je niet bij een online gitaarcursus.

Voordat je aan een online gitaarcursus begint moet je jezelf gaan afvragen of je de zelfdiscipline hebt om elke week te gaan oefenen. Als je dit niet volhoud zal dat heel zonde van je tijd en je geld zijn.

Misschien is het slim om voor jezelf een doel op te stellen wat je wilt bereiken met gitaar spelen. Misschien wil je een heel leuk nummer spelen op de gitaar of bij een band gaan spelen.

Als je eenmaal een doel hebt opgesteld, zul je veel meer motivatie hebben om elke week met goede moed te gaan oefenen. Daar bereikt je echt het meeste mee.

Als laatst wil ik je zeggen dat je moet uitkijken dat je niet de verkeerde technieken aanleert. Je hebt immers geen leraar die zegt of je het goed doet of niet.

Let daarom goed of de instructievideo’s van goede kwaliteit zijn waarbij de technieken goed voorgedaan worden. Dat kan heel veel ellende schelen.

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder dure gitaarlessen?

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder honderden euro´s uit te geven aan dure gitaarlessen? Dat klinkt meer als een droom dan de realiteit toch?

Dat dacht ik zelf ook jaren geleden toen ik begon met gitaar spelen. Maar niks is minder waar. Met deze cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen. Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Je hebt er niks mee te verliezen toch? alleen maar te winnen!

Geef een reactie