Hoe kan je elektrische gitaar spelen zonder versterker?

elektrische gitaar spelen zonder versterkerElke elektrische gitarist heeft wel een soort van versterker nodig om het maximale uit de elektrische gitaar te halen.

Maar soms zijn er situaties dat je niet een versterker tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Dan kan het voorkomen dat je het toch zonder versterker moet doen.

Daarom geef ik je een paar tips hoe je zonder versterker toch de elektrische gitaar kan spelen.

 

Waarom zou je willen spelen zonder versterker?

De versterker is de beste vriend van de elektrische gitarist. De verschillende sounds die uit de versterker komen maakt de elektrische gitaar juist zo´n mooi instrument.

Maar toch zijn er wat nadelen om met een versterker te spelen.

Een versterker produceert veel geluid

Ten eerste maakt een versterker een heleboel geluid. Als gitarist kan je denken waarom dit een nadeel kan zijn. Het geluid dat je produceert maakt de elektrische gitaar toch zo vet?

Maar denk ook bijvoorbeeld aan je huisgenoten of buren. Zij zijn er waarschijnlijk niet erg blij mee.

Dit zou vooral gelden als jij graag s´ochtends vroeg of s´avonds laat wilt oefenen terwijl iedereen al aan het slapen is. Daar ga je geen vrienden mee maken, dat kan ik je verzekeren.

Het is dan niet altijd een optie om elke dag met een versterker te oefenen. En het zou zeer zonde zijn als je daarom minder kan genieten van de gitaar.

Versterkers zijn best wel duur

Versterkers zijn over het algemeen duur. Vooral voor gitaristen die net beginnen.

Wanneer je je eerste gitaar en bijbehorende gitaaraccessoires gaat kopen kan dat best wel diep in de buidel gaat tasten.

En zelfs als je een versterker vind die voor jou betaalbaar is, is de kwaliteit van de versterker niet hoog genoeg om het meeste uit de gitaar te halen.

Wanneer je nog niet zeker weet of elektrische gitaar iets voor je is, raad ik je aan om een goedkope elektrische gitaar en versterker te kopen.

Dan kan je altijd later nog beslissen om door te sparen voor een betere gitaar en versterker.

Twee manieren om zonder versterker te spelen

Speel unplugged

Als je niet een versterker hebt, is dit de klassieke manier om gitaar spelen. Het is ook het makkelijkst om op te zetten.

In feite hoeft je helemaal niks op te zetten. Je hoeft alleen de gitaar op te pakken en te gaan spelen.

Elektrische gitaren produceren veel minder geluid dan akoestische gitaren omdat ze geen klankkast hebben en andere versterkende kenmerken.

elektrische gitaar spelen zonder versterker

Veel elektrische gitaren klinken daarom niet zo hard en sterk als een akoestische gitaar wanneer je geen versterker aansluit. Dit hoeft niet erg te zijn.

De actie(ruimte tussen de fret en snaar), gevoel van de toets en andere technische aspecten veranderen niet als je zonder versterker speelt.

Spelen zonder versterker kan daarom een goed alternatief zijn als je even snel wilt oefenen zonder je familie en buren van last wilt zijn.

Daarnaast kan je beter fouten aanhoren in je spel die je normaal niet hoort als je een versterker aangesloten zou hebben.

Speel met een hoofdtelefoon versterker

Als je toch liever versterkt wilt spelen, maar niet je familie of buren tot last wilt zijn, dan is een hoofdtelefoon gitaarversterker misschien wel iets voor jou.

De meeste moderne versterkers hebben een hoofdtelefoon input waar je je oortjes of hoofdtelefoon kan aansluiten.  Je hebt natuurlijk nog wel een normale gitaarversterker nodig.

Als je een meer een goedkope en draagbare oplossing zoekt dan kan de VOX amPlug 2 AC30 iets voor jou zijn.

Afbeeldingsresultaat voor VOX amPlug 2 AC30"

Dit is een kleine gitaarversterker met een hoofdtelefoonaansluiting. Ideaal als je niemand van last wil zijn met je gitaarspel of als je geen zin hebt om met versterkers te gaan zeulen.

Op deze hoofdtelefoon versterker kan je uit 9 effecten kiezen zoals chorus, delay en reverb. Zo heb je de keuze uit een groot scala van klanken.

Het apparaatje werkt op twee AAA batterijen waarmee je in totaal 17 uur kan spelen. Dit apparaatje is dan ook heel handig voor op vakantie.

Je kan zelfs meespelen met een backing track of je eigen muziek door je telefoon of tablet aan te sluiten op de AUX-ingang.

Als je een hoofdtelefoon en versterker in 1 zoekt, dan kan ik je de VOX amPhone AC30 aanraden.

Geef een reactie