Gitaar leren spelen zonder noten? Ontdek de alternatieve methodes!

gitaar leren spelen zonder notenHeb je vroeger ooit weleens blokfluit of keyboard gespeeld op school of als hobby? Dan heb je heel waarschijnlijk te maken gehad met notenschrift.

Je moest dan goed op de notenbalk kijken om te bepalen op welk lijntje de noot stond om de bijbehorende greep of toets in te drukken.

Omdat het heel nauwkeurig werkje is om noten te lezen is het voor veel mensen moeilijk en frustrerend om noten te leren lezen en het demotiveert ook erg om een instrument te leren bespelen.

Veel mensen vragen zich dan ook af of je gitaar kan leren spelen zonder noten te leren. Daarom vertel je in dit artikel wat alternatieve methodes zijn om gitaar te leren spelen zonder noten.

Wat is notenschrift

Notenschrift kan je beschrijven als de taal van de muziek. In het algemeen wordt er in  notenschrift aangegeven welke toon je moet spelen, hoelang de toon moet duren en hoe hard de toon gespeeld moet worden.

Hieronder een voorbeeld van notenschrift:

Afbeeldingsresultaat voor notenschrift

Als je nog nooit notenschrift geleerd heb, kan de bovenstaande afbeelding er best moeilijk uitzien. Het is daarom een best groot leerproces om notenschrift te leren lezen.

Maak je niet druk wat er precies staat in de afbeelding. Ik wilde je alleen maar even laten zien hoe notenschrift eruit ziet.

Akkoordendiagrammen voor akkoorden

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de blokfluit waar je notenschrift leest om een melodie te vormen, speel je met de gitaar vaak akkoorden.

Een akkoord is een samenklank van drie of meer tonen waar een melodie overheen gespeeld wordt. Dat kan bijvoorbeeld zang of een ander instrument zijn.

Als je akkoorden wilt leren spelen gebruik je geen notenschrift, maar een akkoorddiagram. Hieronder zie je een bijvoorbeeld van een a akkoord:

gitaar leren spelen zonder noten

Ziet er een stuk minder ingewikkeld uit dan notenschrift toch? Wat staat hier nu precies:

 • De verticale kolom geeft de snaren aan(onderste snaar is de dikste snaar)
 • De horizontale kolom geeft het vak van de fretten aan
 • De cijfers geven de positie van de vingers aan
 • 0 geeft de snaren aan die ook gespeeld moeten worden terwijl ze niet ongedrukt worden
 • X geeft de snaar aan die niet gespeeld mogen worden

De cijfers staan voor de vingers die de snaar in moeten drukken:

 • 1 is de wijsvinger
 • 2 is de middelvinger
 • 3 is de pink

Gitaartabs voor melodieën

Natuurlijk kan je met een gitaar ook mooie melodieën spelen. Naar mijn mening is het spelen van mooie riffs en vette solo´s de reden om te beginnen met gitaar leren spelen.

Maar wat gebruik je om melodieën te leren? Gelukkig voor ons gitaristen hoeven we niet notenschrift daarvoor te gebruiken(zijn we daar even blij mee), maar gebruiken we gitaartabs.

Een gitaartab lijkt op de versimpelde vorm van notenschrift. Een gitaartab heeft namelijk ook zes lijnen, maar geeft alleen aan in welke volgorde welke snaren je moet indrukken en aanslaan.

Hieronder een voorbeeld van het liedje Kortakje:

Afbeeldingsresultaat voor gitaartab

Zoals je kan zien is dat al een stuk simpeler dan notenschrift. Hoe lees je deze gitaartab:

 • De onderste lijn geeft de dikste snaar aan
 • het nummer geeft het vakje van de fret aan van de betreffende snaar dat ingedrukt moet worden

Het lijkt daarom heel erg op een akkoorddiagram, alleen speel je nu individuele noten achter elkaar.

Laten we naar de eerste noot kijken:

 • Zet je wijsvinger van je linkerhand op het derde vakje van de tweede snaar(vanaf boven gezien)
 • Sla je met je rechterhand de tweede snaar aan(vanaf boven gezien)

Als je een 0(nul) tegenkomt(zoals in het bovenstaande voorbeeld) hoef je met je linkerhand geen snaar in te drukken. Je hoeft dan alleen de betreffende snaar aan te slaan.

De geheime methode om snel gitaar te leren spelen!

Heb je altijd al een droom gehad om gitaar te leren spelen, maar weet je totaal niet hoe en waar je moet beginnen? Lees dan zeker verder!

Toen ik jaren geleden begon met gitaar spelen wist ik ook niet totaal waar ik moest beginnen. Na een paar weken van alles uitgeprobeerd te hebben had ik uiteindelijk de methode gevonden waarbij ik binnen een korte tijd al de basisvaardigheden onder de knie had en een geweldig concert kon geven aan familie en vrienden.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder in indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Nu dat ik zelf al jaren gitaar speel is het mijn ambitie geworden om andere mensen te helpen om ze binnen een korte tijd alle basisvaardigheden van het gitaar spelen on de knie te laten krijgen.

Daarom wil ik speciaal voor jou mijn geheime methode delen om snel een geweldige gitarist te worden.

Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Het is maar een kleine moeite, maar je kan grote resultaten behalen als je serieus mijn methode gaat opvolgen.

Stel je droom dus niet meer uit en schrijf je nu in! Elke dag dat je niet begint met gitaar leren spelen is een dag verder om een geweldige gitarist te worden.

Geef een reactie

Sluit Menu