Gitaar leren spelen zonder noten? Ontdek de alternatieve methodes!

gitaar leren spelen zonder notenHeb je vroeger ooit weleens blokfluit of keyboard gespeeld op school of als hobby? Dan heb je heel waarschijnlijk te maken gehad met notenschrift.

Je moest dan goed op de notenbalk kijken om te bepalen op welk lijntje de noot stond om de bijbehorende greep of toets in te drukken.

Omdat het heel nauwkeurig werkje is om noten te lezen is het voor veel mensen moeilijk en frustrerend om noten te leren lezen en het demotiveert ook erg om een instrument te leren bespelen.

Veel mensen vragen zich dan ook af of je gitaar kan leren spelen zonder noten te leren. Daarom vertel je in dit artikel wat alternatieve methodes zijn om gitaar te leren spelen zonder noten.

Wat is notenschrift

Notenschrift kan je beschrijven als de taal van de muziek. In het algemeen wordt er in  notenschrift aangegeven welke toon je moet spelen, hoelang de toon moet duren en hoe hard de toon gespeeld moet worden.

Hieronder een voorbeeld van notenschrift:

Afbeeldingsresultaat voor notenschrift

Als je nog nooit notenschrift geleerd heb, kan de bovenstaande afbeelding er best moeilijk uitzien. Het is daarom een best groot leerproces om notenschrift te leren lezen.

Maak je niet druk wat er precies staat in de afbeelding. Ik wilde je alleen maar even laten zien hoe notenschrift eruit ziet.

Akkoordendiagrammen voor akkoorden

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de blokfluit waar je notenschrift leest om een melodie te vormen, speel je met de gitaar vaak akkoorden.

Een akkoord is een samenklank van drie of meer tonen waar een melodie overheen gespeeld wordt. Dat kan bijvoorbeeld zang of een ander instrument zijn.

Als je akkoorden wilt leren spelen gebruik je geen notenschrift, maar een akkoorddiagram. Hieronder zie je een bijvoorbeeld van een a akkoord:

gitaar leren spelen zonder noten

Ziet er een stuk minder ingewikkeld uit dan notenschrift toch? Wat staat hier nu precies:

 • De verticale kolom geeft de snaren aan(onderste snaar is de dikste snaar)
 • De horizontale kolom geeft het vak van de fretten aan
 • De cijfers geven de positie van de vingers aan
 • 0 geeft de snaren aan die ook gespeeld moeten worden terwijl ze niet ongedrukt worden
 • X geeft de snaar aan die niet gespeeld mogen worden

De cijfers staan voor de vingers die de snaar in moeten drukken:

 • 1 is de wijsvinger
 • 2 is de middelvinger
 • 3 is de pink

Gitaartabs voor melodieën

Natuurlijk kan je met een gitaar ook mooie melodieën spelen. Naar mijn mening is het spelen van mooie riffs en vette solo´s de reden om te beginnen met gitaar leren spelen.

Maar wat gebruik je om melodieën te leren? Gelukkig voor ons gitaristen hoeven we niet notenschrift daarvoor te gebruiken(zijn we daar even blij mee), maar gebruiken we gitaartabs.

Een gitaartab lijkt op de versimpelde vorm van notenschrift. Een gitaartab heeft namelijk ook zes lijnen, maar geeft alleen aan in welke volgorde welke snaren je moet indrukken en aanslaan.

Hieronder een voorbeeld van het liedje Kortakje:

ritme in gitaartabs

Zoals je kan zien is dat al een stuk simpeler dan notenschrift. Hoe lees je deze gitaartab:

 • De onderste lijn geeft de dikste snaar aan
 • het nummer geeft het vakje van de fret aan van de betreffende snaar dat ingedrukt moet worden

Het lijkt daarom heel erg op een akkoorddiagram, alleen speel je nu individuele noten achter elkaar.

Laten we naar de eerste noot kijken:

 • Zet je wijsvinger van je linkerhand op het derde vakje van de tweede snaar(vanaf boven gezien)
 • Sla je met je rechterhand de tweede snaar aan(vanaf boven gezien)

Als je een 0(nul) tegenkomt(zoals in het bovenstaande voorbeeld) hoef je met je linkerhand geen snaar in te drukken. Je hoeft dan alleen de betreffende snaar aan te slaan.

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder noten te hoeven leren?

Binnen 22 weken gitaar leren spelen zonder noten te hoeven leren? Dat is toch onmogelijk zou je denken!

Dat dacht ik zelf ook jaren geleden toen ik begon met gitaar spelen. Maar niks is minder waar. Met deze cursus kon ik al binnen 2 weken mijn eerste gitaarakkoorden spelen en gaf ik zelfs al binnen 2 maanden mijn eerste gitaarconcert aan vrienden en familie.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder de indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Maar hoe kon ik deze resultaten al zo snel bereiken? Nou, met het lesprogramma van Gitaarles van Koen.

online gitaarles

De Gitaarles van Koen is een complete online gitaarcursus waarin je binnen 22 weken de basisvaardigheden van het gitaar spelen onder de knie gaat krijgen.

Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Dat dacht ik zelf ook in het begin. Totdat ik begon met de gratis 7-daagse gitaarcursus van Koen. Ik leerde mijn eerste gitaarakkoorden en zelfs mijn eerste gitaarliedje! Ik was zo trots dat ik mijn eerste gitaarliedje kon spelen en ik voelde mij gelijk een meester gitarist :).

Dit gevoel wil jij toch ook ervaren? Daarom daag ik jou uit om ook de 7-daagse proefcursus te gaan volgen.

Geef een reactie