Powerakkoorden spelen? Waarom powerakkoorden heel makkelijk zijn!

gitaar onderhoudJe hebt er ongetwijfeld er wel van gehoord: powerakkoorden . Maar wat zijn powerakkoorden nu eigenlijk precies?

Powerakkoorden zijn heel geliefd in de rock muziek. Dat komt omdat power akkoorden heel krachtig klinken, maar wel heel makkelijk te vormen zijn.

In dit artikel ga ik meer vertellen over wat powerakkoorden zijn en hoe ze gevormd worden. Dan zal je zien dat powerakkoorden eigenlijk heel makkelijk zijn om te spelen.

 

Wat zijn powerakkoorden?

Om te beginnen is een powerakkoord officieel geen akkoord, maar een interval. Maar het worden powerakkoorden genoemd omdat ¨powerinterval¨ nou niet echt goed bekt :).

Powerakkoorden zijn eigenlijk de simpelere versie van het barre akkoord. Een barre akkoord wordt met minimaal 5 snaren gespeeld. Power akkoorden bestaan uit twee of drie snaren. De overige snaren worden niet aangeslagen tijdens het spelen, of worden gedempt.

Een power akkoord bestaat uit de grondtoon en de vijfde toon. Soms wordt het octaaf van de grondtoon erbij gespeeld. Dit mag je trouwens vergeten als je niet echt in de muziektheorie ben verdiept. Straks zal je zien dat de grondtoon het enige van belang is.

2-snarige powerakkoorden

De 2-snarige variant is de makkelijkste variant van de powerakkoorden om te spelen. Je hoeft maar 2 snaren tegelijkertijd in te drukken.

Daarom zijn deze powerakkoorden het meest voor de hand liggend om als beginnende gitarist mee te beginnen. Ze klinken alleen wat minder vol als de 3-snarige variant, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Maar hoe speel je nu een 2-snarig powerakkoord? Als voorbeeld nemen we het F powerakkoord.

Je doet het volgende:

  • Wijsvinger zet je op de dikste snaar(zesde snaar) eerste vakje
  • Ringvinger zet je op de A snaar(vijfde snaar) derde vakje
E(dunste snaar)
B
G
D
A (C)x
E(dikste snaar) (F)x

Zie je hoe simpel het is om het F power akkoord te spelen? Je zou wel even moeten wennen om je vingers op de juiste positie te zetten, maar als je veel oefent komt het helemaal goed.

3-snarige powerakkoorden

Het 3-snarige powerakkoord is iets lastiger om te spelen omdat je nu drie snaren in moet drukken. Maar als je eenmaal het 2-snarige powerakkoord onder de knie heb, zal het 3-snarige powerakkoord zeker een makkie zijn.

Om het vorige voorbeeld aan te houden zal ik weer het F akkoord gebruiken als voorbeeld.

Je plaats je vingers op de volgende posities:

  • Wijsvinger zet je op de dikke snaar(zesde snaar) eerste vakje
  • Ringvinger zet je op de A snaar(vijfde snaar) derde vakje
  • Pink zet je op de D snaar(vierde snaar) derde vakje
E(dunste snaar)
B
G
D (F)x
A (C)x
E(dikste snaar) (F)x

Je ziet dus dat je alleen je pink extra neer moet zetten bij op de derde vakje van de vierde snaar. Daarom zal het overstappen van de 2-snarige naar de 3-snarige variant niet al te moeilijk moeten zijn.

Verplaatsbare powerakkoorden

In de voorbeelden heb ik je alleen het F power akkoord laten zien, maar het is natuurlijk wel een beetje saai om alleen 1 powerakkoord te spelen.

Met powerakkoorden kan je in principe alle akkoorden spelen die je maar wilt, als je maar de juiste positie van het powerakkoord gebruikt.

Maar hoe weet je nu  welk powerakkoord je speelt? Eerder heb ik je verteld waar het powerakkoord uit bestaat:

  • Grondtoon(wijsvinger)
  • Vijfde toon(ringvinger)
  • Octaaf van de grondtoon(pink)

De grondtoon bepaald uiteindelijk welk powerakkoord je speelt. Je zag waarschijnlijk al in de tabellen hierboven dat je met je wijsvinger de F toon speelt, dus het F powerakkoord.

Als je dus hetzelfde patroon maakt, maar je zet je wijsvinger op de G(derde vakje dikke E snaar) dan krijg je dus het G powerakkoord.

E(dunste snaar)
B
G
D (G)x
A (D)x
E(dikste snaar) (G)x

Je kan dus het patroon herhalen om alle posities van de E snaar om alle powerakkoorden te spelen. Daarom zijn powerakkoorden heel erg geliefd in de muziekwereld.

Maar om te weten welke powerakkoorden waar bevinden, raad ik je aan om alvast de tonen op de dikke E snaar te leren.

Dat kan zeker helpen om gemakkelijk te wisselen tussen de verschillende powerakkoorden.

Geef een reactie