Gitaar onderhoud uitvoeren? Hoe jij je gitaar weer in perfecte staat brengt!

gitaar onderhoudAls je bezit bent van een gitaar is gitaar onderhoud heel belangrijk om de levensduur van het instrument te verlengen.

En daar moet je niet alleen denken aan eens in de zoveel tijd snaren vervangen. Er zijn veel meer factoren waar je aan moet denken.

Om je te helpen je gitaar goed te onderhouden heb ik voor jou het belangrijkste onderhoud op een rijtje gezet om te zorgen dat je nog lang van je instrument kan genieten.

 

Waarom gitaar onderhoud belangrijk is

Eerst zal ik je vertellen waarom gitaar onderhoud nu zo belangrijk is. Een goed onderhouden gitaar gaat meestal jaren langer mee dan een slecht onderhouden gitaar.

In eerste instantie wordt het geluid van je gitaar veel minder mooi. Door allerlei vuil op je gitaar wordt het geluid van de gitaar gedempt.

Ook worden metalen onderdelen(en de snaren) van de gitaar namelijk aangetast door het zweet dat van je vingers komen. Dit kan gedeeltelijk al voorkomen worden door je handen goed te wassen voordat je begint met gitaar spelen.

Maar het is nooit helemaal te voorkomen. Door regelmatig deze metalen onderdelen schoon te maken voorkom je dat deze onderdelen gaan oxideren.

Bij een akoestische gitaar wordt het hout op ten duur ook aangetast. Als je nooit onderhoud zou uitvoeren zal je instrument zo aangetast worden dat je instrument uiteindelijk kapot zou gaan.

Juiste omgeving voor je gitaar

Naast het regelmatig onderhouden van je gitaar is de juiste omgeving net zo belangrijk.

Waarschijnlijk weet je dat hout van een akoestische gitaar niet goed tegen temperatuurschommelingen en vocht kan. Daarom is het heel verstandig om je gitaar op te bergen in een droge en zo gelijkmatig mogelijk klimaat zonder weinig temperatuurschommelingen.

gitaar onderhoud

Het is dus heel belangrijk om goede bescherming te regelen voor je gitaar. Daarom adviseer ik je ook om je gitaar in een koffer op te bergen. Dat beschermt je gitaar tegen vocht en temperatuurverschillen, maar ook tegen beschadigingen.

Een goede kwaliteit koffer biedt wonderen voor de staat van de gitaar.

Gitaar schoonmaken

Het schoonmaken van de gitaar is heel belangrijk om de levensduur van de gitaar te verlengen. Daarom raad ik je aan om elke maand even je gitaar schoon te maken.

Om je gitaar te reinigen zijn er speciale onderhoudsmiddelen beschikbaar. Ik raad je heel erg af om met huis-tuin-en-keukenmiddelen aan de slag te gaan zoals allesreiniger.

Deze middelen kunnen de lak van de body en de metalen onderdelen beschadigen. Doe dit alsjeblieft niet!

De juiste schoonmaakmiddelen

Om je te helpen de juiste onderhoudsmiddelen te kopen, heb ik nog een tip voor je. Je kan namelijk bij de Bax shop onderhoudskitjes kopen die voor akoestische, maar ook elektrische gitaren beschikbaar zijn.

De Fazley GAFAZ02 onderhoudsset is geschikt voor de akoestisch gitaar en de Fazley GAFAZ03 onderhoudsset voor de elektrische gitaar.

Bij de Fazley GAFAZ02 onderhoudsset krijg je het volgende:

 • Microvezel doekje
 • Snarenbinder(handig voor vervangen van snaren)
 • Humidifier(voor de ongelakte houten body)
 • Fretboard 6r Ultimate Lemon Oil(voor de toets)
 • Plectrums en Plectrumhouder

Je krijgt bij het de Fazley GAFAZ03 onderhoudsset het volgende:

 • Microvezel doekje
 • Snarenbinder(handig voor vervangen van snaren)
 • Formula 65 Polish(voor de gelakte body)
 • Fretboard 6r Ultimate Lemon Oil(voor de toets)
 • Plectrums en Plectrumhouder(niet belangrijk voor het schoonmaken, maar altijd leuk om te hebben :))

Waar ik je wel voor wil waarschuwen is dat de Lemon Oil niet geschikt is voor een esdoornhouten toets. Hou hier rekening mee.

gitaar onderhoud

Om de akoestische en elektrische gitaar liefhebbers allebei te helpen, heb ik voor elk soort gitaar een stappenplan gemaakt om elke gitaar weer te laten glimmen.

Body schoonmaken

Body´s zijn gelakt of ongelakt. De body van een akoestische gitaar zijn meestal ongelakt(maar hoeft niet perse zo te zijn). De body van elektrische gitaren zijn meestal wel gelakt.

Je kan erachter gekomen of de body gelakt is door je gitaar in het licht te houden. Als je een soort glinstering ziet is de body gelakt.

Voordat je begint met het schoonmaken van een body is het handig om de snaren te verwijderen. Het is niet echt een vereiste om de gitaar schoon te maken, maar het vergemakkelijkt wel de schoonmaakroutine.

Gelakte body schoonmaken

Je hebt het volgende nodig om een gelakte body schoon te maken:

 • Microvezel doekje
 • Body Polish(zoals Formula 65 in bovenstaand voorbeeld)

Het schoonmaken van de body is heel simpel. Je spuit namelijk 2 twee keer de body polish op het microvezel doekje en wrijf de polish voorzichtig op de body.

Als je een gedeelte gehad heb kan je eventueel nog wat meer polish gebruiken(maximaal 2x spuiten per keer, anders kan de lak beschadigen).

Niet gelakte body schoonmaken

Een niet gelakte body vereist een andere aanpak van schoonmaken dan de gelakte body.

Bij een niet gelakte body moet je absoluut geen body polish gebruiken. Je kan het beste gewoon een droge doek of natuurlijk het microvezel doekje gebruiken om de houten body voorzichtig het vuil te verwijderen.

gitaar onderhoud

Wat je eventueel wel kan gebruiken is humidifier(zoals inbegrepen in het Fazley GAFAZ02 onderhoudsset).

Dit middel zorgt ervoor dat het hout een hogere vochtigheidsgraad krijgt zodat het hout niet uitdroogt en het hout van de gitaar in goede staat blijft. Zeker een aanrader.

Maak de body regelmatig schoon

En dat was het al. Omdat het een snel en simpel klusje is het slim om in de zoveel dagen even de body schoon te maken.

Dan blijft de gitaar veel mooier en het is ook veel beter voor de lak.

De toets schoonmaken

Het schoonmaken van de toets is heel wat groter klusje om uit te voeren. Om de toets goed schoon te maken moeten de snaren namelijk tijdelijk even verwijderd worden.

Dit kan je doen door de stemmechanieken helemaal naar rechts te draaien totdat de snaren loskomen.

Let vervolgens op het volgende: Als de toets van de gitaar net zoals de body gelakt is, dan kan je gewoon dezelfde middelen gebruiken die je voor de body gebruikt.

Je kan dit herkennen door de toets tegen het licht te houden en te kijken of je glans ziet.

Wanneer de toets ongelakt is kan je met het microvezeldoekje(zonder Polish!) het vuil eraf halen. Heb je het vuil eraf gekregen, maar is de kleur van de toets nog niet optimaal? Dan kan je ook nog speciale fretboard-olie gebruiken om de kleur weer te herstellen.

Nog een bijkomend voordeel van het gebruiken van fretboard olie is dat het hout in betere conditie blijft. Daardoor zal de toets van de gitaar nog langer mee kunnen gaan.

De snaren schoonmaken

Heel veel gitaristen vergeten de snaren schoon te maken, terwijl het wel een belangrijk onderdeel bij het gitaar onderhoud.

gitaar onderhoud

Wanneer je de snaren goed onderhoud zullen de snaren langer meegaan en zullen ze langer beter klinken.

Voor kleine aanslag zijn speciale gitaarsnaar doekjes perfect geschikt voor. Heb je je snaren al tijden niet schoongemaakt en zit er echt veel vuil aan, dan raad ik je aan om een microvezel doekje te gebruiken met snaren schoonmaakmiddel.

De metalen onderdelen schoonmaken

De metalen onderdelen schoonmaken is zeker ook een belangrijk, maar ook een lastig onderdeel van de schoonmaakroutine.

Heel veel gitaristen maken de de metalen onderdelen zoals de knoppen en de gitaar elementen schoon met een vochtige doek, maar maak de gitaarelementen nooit schoon met vocht.

In deze elementen is elektronica verwerkt. En zoals je waarschijnlijk weet gaan elektronica en vocht niet echt goed samen.

Je kan bijvoorbeeld de stemmechanieken en de knoppen wel afnemen met een vochtige doek. Maak ze vervolgens wel weer droog om roest te voorkomen.

De gitaarelementen kan je het beste een droge doek gebruiken. Als het vuil toch moeilijk te verwijderen is kan je eventueel een tandenborstel gebruiken om het eraf te schrobben.

Geef een reactie